Шри Ланка отменя училищните изпити заради недостиг на хартия

Шри Ланка отмени провеждането на изпити за милиони ученици, тъй като страната свърши бялата хартия. Властите в столицата Коломбо нямат долари за финансиране на вноса, съобщиха служители, цитирани от АФП.

Шри Ланка се бори с най-тежката си финансова криза от независимостта си през 1948 г.

„Директорите на училищата не могат да провеждат тестовете, тъй като няма пари за купуването на хартия, и за зареждане на принтерите за тестовете с мастило“, съобщиха от Министерството на образованието.

Мярката ще засегне около две трети от 4,5 милиона ученици и студенти в страната.

Тестовете са част от непрекъснат процес на оценяване, за да се прецени дали учениците могат да преминат към следващо ниво на обучение.

Изтощителната икономическа криза, предизвикана от недостиг на валутни резерви за финансиране на основния внос, доведе до изчерпване на храни, горива и фармацевтични продукти в страната.

Почти изпадналата във фалит южноазиатска нация от 22 милиона жители обяви тази седмица, че ще търси помощ от МВФ, за да разреши влошаващата се криза с външния дълг и да подкрепи външните резерви.

Международният валутен фонд потвърди в петък, че обмисля искането на президента Готабая Раджапакса за неотложна помощ.

Около 6,9 милиарда долара от дълга на Коломбо трябва да бъде обслужен тази година, но към края на февруари валутните му резерви възлизат на около 2,3 милиарда долара.

Огромни опашки за хранителни стоки и олио се образуваха пред магазините, след като правителството въведе режим на тока и ограничение в продажните количества на сухото мляко, захарта, лещата и ориза.

По-рано тази година Шри Ланка помоли Китай - един от основните й кредитори, да отложи плащания по дълга й, но към момента все още няма официален отговор от Пекин. /БГНЕС