Щабът: Няма да има масово връщане на учениците в клас

Учениците няма да бъдат връщани засега в клас, съобщи на редовния сутрешен брифинг на Оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски, предаде репортер на БГНЕС.

На въпрос на БГНЕС как ще бъде решен въпроса с връщането на децата в класните стаи, ген. Мутафчийски съобщи, че вчера е имал разговори с министъра на образованието Красимир Вълчев.

Постигната е договорка към края на май ще бъде дадена възможност учениците от 7 и 12 клас да положат изпити и матури, като към момента се обмисля дали това да стане онлайн или децата да бъдат събрани в класните стаи.

Но масово ученици в клас засега няма да бъдат връщани, уточни началникът на Щаба.

Лидерът на НФСБ и депутат от „Обединени патриоти“ Валери Симеонов

По-рано тази сутрин Валери Симеонов съобщи, че учениците от 7 и 12 клас ще се върнат в училище само за провеждането на еднократни изпити. Въпросът е бил обсъден на политически съвет, в края на който с премиера Борисов е решено, че учениците ще се върнат в клас само два пъти - за двете матури. "Нашият комитет обсъди мярката и реши, че връщането на учебния процес би означавало единствено разпалване на нови огнища и действия, граничещи с убийство. Няма проблем в класните стаи, където децата са на 2 метра и са с маски. Но какво става в междучасията, в коридорите, където контролът е по-малък", попита той./БГНЕС