Щатът Ню Йорк забранява употребата на пластмасови торбички

В щата Ню Йорк от днес влиза в сила забрана на пластмасовите торбички, предаде Си Ен Ен.

В опит да намали отпадъците, през март правителството на Андрю Куомо подписа законодателство, което забранява пластмасовите торбички за еднократна употреба. Изпълнението обаче ще започне най-рано на 1 април, според Министерството на околната среда.

Законът има за цел да помогне за опазването на дивата природа и околната среда в щата, където всяка година се използват над 23 милиарда найлонови торбички.

В изявление, публикувано от офиса на Куомо на 20 февруари, той обяви национална кампания за образование и пропагандиране, наречена „BYOBagNY“, за да помогне на нюйоркчаните да се подготвят за промяната.

"Точно в този момент пластмасовите торбички висят по дърветата, летят по улиците, запълват сметищата ни и замърсяват нашите езера, реки и морета - всичко това вреди на околната ни среда", каза Куомо. „Предприехме смели действия за опазване на околната среда и с тази кампания ще направим така, че нюйоркчаните да са готови и да имат всички факти.“

Въпреки че по-голямата част от търговците на дребно няма да могат да предоставят пластмасови торбички от 1 март, има някои изключения. Торбичките, използвани за сурово месо, лекарства по лекарско предписание и найлоновите покривала за химическо чистене, все още могат да бъдат пластмасови.

Клиентите могат да спестят пари, като носят собствени чанти за многократна употреба при пазаруване.

В петък следобед кметът на Ню Йорк Бил де Блазио разпространи торбички за многократна употреба в Юнион Скуеър Парк в очакване на забраната. /БГНЕС