Щайнмайер: Демокрацията се нуждае от всеки немец

В своето коледно послание германският президент Франк-Валтер Щайнмайер призова гражданите на Федералната република към по-голямо уважение, сплотеност и вяра.

„Вече 30 години германците живеят в единство, свобода и демокрация. Това не трябва да се възприема като даденост. Нуждаем се от демокрация, но мисля, че в момента демокрацията се нуждае на първо място от нас“, се казва в коледното послание на федералния президент, което ще бъде излъчено в първия ден на Рождество Христово.

Той констатира, че през отиващата си година в Германия е имало повече дискусии и конфликти. В тази връзка Щайнмайер напомни за изборните резултати в източните провинции, за дебатите за вътрешното единство по случай 30-та годишнина от мирната революция и споровете за защита на климата. Въпросът в момента е как да трансформираме търканията в уважение, перманентното възмущение в достойна дискусионна култура и противоречията в единство, посочи той.

Според Щайнмайер отговорът на тези въпроси трябва да бъде намерен от гражданите в демокрацията. „Вие всички държите в ръцете си частица от Германия“, подчерта федералният президент.

Той също така припомни и за антисемитското нападение в Хале, в резултат на което загинаха двама души. Щайнмайер заяви, че образът на вратата на синагогата, устояла на изстрелите на престъпника, се е запечатала дълбоко в неговата памет.

„Тази врата символизира нещо повече – всички нас. Гражданите дават отпор на тези, които обиждат слабите или правят расистки изказвания. Те се притичват на помощ и протестират в интернет. Тъй като това е така, то нас ни обединяват значително повече неща, отколкото ни разделят“, обобщи Франк-Валтер Щайнмайер. /БГНЕС и ДВ