Щайнмайер: Ситуацията е много сериозна, блокирането неизбежно

Германският президентът Франк-Валтер Щайнмайер призова обществеността да се придържа към по-строго блокиране, което ще влезе в сила в сряда, предадоха германските медии.

Той каза, че по-ограничителните мерки са неизбежни предвид броя на заболелите от COVID-19 и смъртните случаи.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер призова германците за солидарност и внимание по време на Коледа в светлината на новото блокиране на коронавируса.

"Ситуацията е твърде сериозна: хиляди смъртни случаи за една седмица и процент на инфекция, която заплашва да излезе извън контрол. Не можем да избегнем ограничителни мерки. Фактите са безпогрешни и притеснителни", каза той в реч в Берлин.

Президентът призова хората да приемат, че тази година празнуването на Коледа ще е в различна, непозната досега форма, за да бъдат защитени другите.

Той заяви, че по-строгото блокиране, договорено от премиерите на германските провинции и канцлера Ангела Меркел в неделя, "ще успее и трябва да успее".

Според института "Роберт Кох" в момента Германия седмично има средно по 176 случая на 100 000 души - три пъти над нивото, за което правителството каза, че вече няма да е възможно да се проследят контактите на хората с COVID-19.

Междувременно германският министър на икономиката Петер Алтмайер увери, че страната няма да влезе отново в рецесия дни преди да влязат в сила новите по-строги ограничения заради коронавируса. Пред „Дойчландфунк“ министърът каза: "Аз съм сравнително сигурен, че няма да изпитаме рецесия като тази, която се случи през пролетта." Въпреки че в момента новите ограничения действат до 10 януари, началникът на кабинета на Меркел Хелге Браун заяви пред телевизия Ер Те Ел, че е вероятно удължаване.

"Считам, че всеобхватното отслабване [след 10 януари] е много, много малко вероятно", каза той.

Професорът по психология и член на Академията на науките Леополдина Ралф Хертвиг коментира пред „Дойче Веле“ дали новите ограничения ще успеят да намалят нарастващия процент на коронавирусна инфекция. Той каза, че успехът на плана е "в нашите ръце до известна степен" и че ако хората се придържат към правилата, няма причина, поради която лекото вдигане на ограниченията по Коледа непременно да доведе до нов скок в случаите, както се наблюдава след Деня на благодарността в САЩ. /БГНЕС