"Ще умират като хлебарки!" - президентът на Бразилия с шокиращо изказване за престъпниците

Президентът на Бразилия направи шокиращо обещание, като резултат от нови закони за борба с престъпността, които иска да въведе,

Жаир Болсонаро се закани, че престъпниците "ще умират като хлебарки" в телевизионно интервю, в което призова Конгреса на Бразилия да подкрепи законите. Част от новите правила предвиждат разширяването на т.нар. "изключване на незаконосъобразни мерки" (excludente de ilicitude), член в Бразилския наказателен кодекс, който позволява в определени ситуации да се прилагат методи, считани по принцип за незаконни.

Активисти предупреждават, че даването на подобна власт на органите на реда ще доведе до тежки кръвопролития по улиците на Бразилия.

Жаир Болсонаро твърди, че разширяването на "изключването" ще даде необходимата законова база на полицаите да прилагат сила и доведе до "драматичен спад" на престъпността.

Президентът заяви, че полицаите водят "неравна битка" с престъпниците и трябва да им бъде позволено да използват оръжията си без страх, че ще се озоват в съда.

Според Жаир Болсонаро на "примерни граждани" също трябвало да се позволи са използват смъртоносна сила, за да защитят живота или имуществото си.

Адвокатът Ариел де Кастро Алвес казва, че предложенията на Жаир Болсонаро са "ужасяващи".

Юристът твърди, че нападателната реторика на президента срещу определени групи от обществото вече дава отражение, още преди да са гласувани предложените мерки.

"За половин година от началото на 2019-та имаме 414 души, убити от военната полиция в Сао Пауло. Това е най-високата стойност от 2003 г. Той окуражава полицейското насилие и това е причина за бруталността.", казва Алвес, който е активист за защита на правата на човека.

Подобна е статистиката и в Рио де Жанейро. Само в първите три месеца на 2019 г. полицията там е убила 434 души.

"Това е най-големият брой убити от повече от две десетилетия.", казва Роберт Муга от аналитическия център Институт Игарапе.

"Нашето притеснение е, че такова говорене от президента ще окуражи полицията да използва още повече сила. Резултатът ще е по-широко разпространено полицейско насилие дори от това, което имаме в момента.", допълва Муга.

В първите шест месеца на 2019 г. полицията в Рио де Жанейро е убила 881 души.

Това означава, че е имало по един убит от полицията на всеки 5 часа./БГНЕС