Шуменец сглобява електрически кабриолет в гаража си

Шуменец създава електрически кабриолет в гаража си. Започнато от нулата, превозното средство вече получава своя облик. Изобретателят вече има успешно реализирани подобни проекти и е убеден, че електрическите автомобили са напълно постижимо начинание, дори и в България, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Мартин Найденов е дизайнер. Преди 20 години интересът му го отвежда към електрическите автомобили.

Оттогава Мартин разработва различни прототипи – както на електрически автомобили, така и на велосипеди и части за самолет.За себе си той оставя проекта за електрически кабриолет.

Този автомобил се прави във времето, в което не се занимавам с други проекти. Аз се занимавам с него от 12 години – със спирания, с тръгвания, но междувременно бяха проектирани други автомобили, които са си по поръчка, казва Мартин.

Видео: Започва от нулата и създава купето около чертежите си. Всичко това – в гараж.

Това е машина, която се състои от стоманено шаси и стъклопластова каросерия, която е предвидено вместо стъклопласт в бъдеще – да бъде заменен с една нова технология – с дървесни частици, която е абсолютно безвредна и е напълно рециклируема. Смисълът е в това да се търсят нови технологии, които са наистина екологични, разказва още Мартин.

Малка част от детайлите са взети от нормални автомобили, повечето – Мартин сам е изработил за своя прототип на кабриолет. Най-важен, разбира се, е двигателят на ток.

Един електрически двигател, ако е достатъчно добре направен, е много възможно животът на колата да приключи, а той да продължава да работи по същия начин, както когато е излязъл от завода.

В момента колата му е оборудвана с батерии, които се зареждат за около час в нормален електрически контакт.

С него тя може да мине между 50 и 70 километра, но спокойно колата е предвидена да може да се сложи батерия, с която да минава 300 километра. С този най-малък комплект, който е поставен, колата изгаря до левче за тези 70 километра, при това – дневна тарифа.

Очакванията са съвсем скоро електрическият кабриолет да попадне сред завършените проекти на Мартин Найденов. /БГНЕС