Швьонтек и Жабер ще спорят за титлата на Ю Ес Оупън при жените

Ига Швьонтек срещу Онс Жабер е финалът в тазгодишното издание на турнира от Големия шлем Ю Ес Оупън. Световната номер 1 обърна Арина Сабаленка за успех с 3-6, 6-1, 6-4, докато тунизийката бе далеч по-категорична срещу Каролин Гарсия, давайки й само четири гейма за крайното 6-1, 6-3.

Ига Швьонтек (л) и Арина Сабаленка (д).

Жабер, за която това ще бъде второ поредно участие на турнир от Шлема след това на Уимбълдън, не остави шансове на французойката Гарсия за победа след малко над час игра в първия полуфинал при дамите. Африканката стартира ударно и с пробив откриващия сет, а след това направи още два за крайното 6-1. Във втората част играта бе по-равностойна, но отново петата в света се добра първа до брейк аванс, който не изпусна до края. Тя приключи с осем аса, загуби само четири точки на първи сервис за целия мач и не даде нито една възможност за пробив на Гарсия.

В спора за титлата в събота вечер тя ще се изправи срещу световната номер 1 Швьонтек, която обърна беларускинята Сабаленка за първия си финал в Ню Йорк. Полякинята, която ще се бори за втора титла от Шлема тази година след Ролан Гарос и общо трета в кариерата, започна лошо двубоя с шестата в света, която играеше втория си пореден полуфинал на Флъшинг Медоус. След размяна на пробиви, Сабаленка направи още един и не изпусна инициативата до края на частта. Втората обаче започна с ранен брейк за Швьонтек, който тя надгради с нови два пробива.

Третият сет се оказа и най-драматичен, като Сабаленка има за какво да съжалява, след като на два пъти повеждаше с пробив аванс и имаше преднина от 4-2, преди световната номер 1 да влезе в блестяща серия от четири поредни гейма, с което да си гарантира и мястото на финала след два часа и 13 минути игра. Сабаленка завърши само с два уинъра по-малко от съперничката, но и с цели 13 непредизвикани грешки повече.

Онс Жабер.

Швьонтек и Жабер имат четири мача помежду си, като статистиката е изравнена – по два успеха и за двете тенисистки. Последният им двубой бе по-рано тази година, когато полякинята триумфира на финала в Рим след убедителна победа с 6-2, 6-2. Финалът на Откритото първенство на САЩ по тенис за жени ще се проведе в събота, 10 септември, от 23:00 часа българско време. /БГНЕС