Шварц спечели Малкия кристален глобус в слалома

Марко Шварц си гарантира Малкия кристален глобус в дисциплината слалом за сезон 2020/21. Австриецът остана седми след втория манш в днешния старт в Кранска Гора, Словения, и е недостижим състезание преди края на кампанията в дисциплината.

Той води с 625 точки – със 122 повече от най-близкия преследвач Рамон Ценхойзерн. Швейцарецът се нареди трети в днешния слалом в словенския зимен център, който се проведе при непрекъснат снеговалеж и неравности по трасето. Французинът Клеман Ноел се поздрави с втората си победа в слалома за сезона след тази в Шамони, Франция по-рано през годината. Той кара перфектно и в двата манша, като остави зад себе си на втората позиция своя сънародник Виктор Муфа-Жанде.

Да, беше много труден този втори манш, толкова много неравности. Не знам как успях да карам бързо, радостен съм от представянето си. Радвам се и за Виктор, който направи страхотен слалом, чудесен ден за Франция. Поздравления за Марко, ще се опитам да го победя следващия сезон“, сподели победителят в днешното състезание.

Топ 10 допълниха швейцарецът Лоик Меяр, норвежецът Хенрик Кристоферсен, австриецът Мануел Фелер, италианецът Алекс Винацер, австриецът Фабио Гщрайн и норвежецът Себастиан Фос-Солевог. Четирима скиори не успяха да завършат второто каране. Българинът Алберт Попов, който влезе с 29-о време след първия манш, даде общо 24-о време след втория.

Това обаче се оказа недостатъчно за нашия състезател за влизане във Финалите в Ленцерхайде, Швейцария идната седмица. Той остана на две точки от австриеца Кристиан Хиршбюл и се размина с участие в швейцарския курорт, не успявайки да влезе в първите 24 за Финалите. Надеждата на Попов е свързана с отказване на някои от скиорите пред него.

В класирането за Голямата световна купа промени на върха не настъпиха след отпадането на лидера Алекси Пентюро във втория манш. Така, французинът остава с 31 точки аванс пред втория Марко Одермат от Швейцария. Финалите в Ленцерхайде ще се проведат между 17-21 март. /БГНЕС