Шведската армия забрани TikTok

Шведските военни обявиха, че забраняват използването на китайското приложение TikTok на служебните устройства от съображения за сигурност, с което се присъединиха към поредица от подобни решения в западни държави, предаде АФП.

"Използването на мобилни телефони и таблети само по себе си може да представлява риск за сигурността, така че отсега нататък не искаме TikTok на нашето служебно оборудване", заяви говорителката на въоръжените сили Гуна Грауфелд.

Шведските военни посочват, че са взели решението си въз основа на "информация, появила се от публични източници за начина, по който приложението улавя потребителски данни, и за действията на компанията собственик Bytedance".

Белият дом, Европейската комисия, канадското и британското правителство наскоро забраниха на своите служители да използват TikTok на служебните си телефони. Миналата седмица същото направи и норвежкият парламент.

В центъра на опасенията е китайски закон от 2017 г., който изисква от местните компании да предават лични данни, за които се твърди, че са свързани с националната сигурност, по искане на властите.

В петък Китай заяви, че "никога" няма да поиска от своите компании да предават данни, събрани в чужбина.

Китайското приложение TikTok е изправено пред пълна забрана в САЩ по съображения за национална сигурност.

Популярното сред младите хора приложение за споделяне на кратки видеоклипове е обвинявано от критиците си, че дава на китайските власти достъп до данни на потребители от цял свят, което TikTok оспорва.

TikTok е собственост на китайската група ByteDance, която има подобно, но отделно приложение за Китай. /БГНЕС