Шведски журналист обвини Анн Линде в разкриване на държавни тайни

Коментаторът на вестник "Ттела" Рун Ланестранд остро разкритикува шведския външен министър и председател на ОССЕ Анн Линде, която се хвана на въдицата на руските шегаджии Владимир Кузнецов (Вован) и Алексей Столяров (Лексус).

Анн Линде, министър на външните работи на Швеция

Двамата са разговаряли с Линде от името на съпругата на Алексей Навални Юлия и неговия сътрудник Леонид Волков. Шегаджиите се обърнали към Линде с молба да финансира техния фонд за борба срещу корупцията, по-специално „за ново разследване на руски служители“. Линде отбелязала, че Стокхолм "има пари за подкрепа на гражданското общество" в размер на 38 млн евро за следващите пет години. Тя предложила да се свържат директно с нея или чрез посолството, тъй като „не е запозната с техническите подробности по тези въпроси“.

Според автора на статията, Линде е разкрила на шегаджиите подробностите за външнополитическата игра в ЕС и политическите сделка между страните. "Но наистина ли имаме такава безнадеждно глупав външен министър, че е толкова лесно да бъде излъгана и в обикновен разговор по телефона да издаде държавни тайни?" - протестира Ланестранд. Наблюдателят окачестви като лицемерие факта, че някои местни медии „почти всеки ден плашат шведския народ, че Москва се опитва да повлияе на ситуацията в страната“. А в същото време, заключи Ланестранд, шведският външен министър открито обяви, че парите на шведските данъкоплатци са „тайно преведени“ по сметки в Русия през трета държава. /БГНЕС

Стокхолм / Швеция