Шведското знаме ще бъде издигнато в централата на НАТО

Шведското знаме ще бъде издигнато в щабквартирата на НАТО днес - кулминацията на двегодишното чакане на скандинавската страна, която на 7 март стана 32-ият член на Алианса, предаде АФП.


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще посрещне новия шведски посланик, който ще представлява страната си в Атлантическия съвет - главния политически орган на Алианса. След това те ще станат свидетели на издигането на синьо-жълтото шведско знаме, което сега ще се вее заедно с останалите 31 в огромен кръг пред внушителната сграда на Алианса в Брюксел.

След нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г. Швеция реши да изостави двувековния си неутралитет на военно необвързване и да се присъедини към водещия военен съюз в света.

"Това е победа за свободата", заяви шведският министър-председател Улф Кристершон във Вашингтон, когато връчи на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен официалните документи, с които се поставя началото на членството на страната му в Атлантическия алианс. Съединените щати са депозитар на Северноатлантическия договор, подписан в американската столица през 1949 г.

Членството на Швеция "укрепва НАТО и прави Алианса като цяло по-сигурен", увери Йенс Столтенберг присъстващите.

Ратификацията на присъединяването на Швеция към НАТО беше трудна битка, последвана от продължителни преговори с редица членове на Алианса.

"Всичко идва при тези, които чакат", каза Блинкен, който също така смята, че присъединяването на Швеция е "най-добрият пример" за "стратегическия провал, в който се превърна руската инвазия в Украйна".

С присъединяването на Швеция, последвано от това на Финландия, всички държави, граничещи с Балтийско море, с изключение на Русия, вече са членове на Атлантическия алианс.

Въпреки че тези две държави са военно близки до Съединените щати чрез членството си в Европейския съюз, те исторически предпочитат да останат извън Алианса, който е създаден по време на Студената война, за да се противопостави на Съветския съюз.

Сега Швеция се ползва от закрилата на член 5 - "пълна гаранция за свободата и сигурността" на неговите членове".

Като стълб на Алианса, този член задължава всяка страна от Алианса да се притече на помощ в случай на нападение срещу един или повече от членовете му. Тя е използвана само веднъж - за Съединените щати, след атентатите от 11 септември 2001 г.

Бивша неутрална страна, Швеция въпреки това допринася с високопроизводителни въоръжени сили и модерна отбранителна промишленост.

Финландия си осигури присъединяване към Алианса през април, но процесът на присъединяване на Швеция беше прекъснат от преговори с Турция, която обвини скандинавската страна в снизходителност към кюрдските бойци, намерили убежище на нейна територия, някои от които Анкара смята за терористи.

Швеция трябваше да се справи и с нежеланието на унгарския министър-председател. Виктор Орбан отдавна беше дал принципно съгласие, но преди да финализира процеса, той поиска "уважение" от Стокхолм, след като години наред е "очернял" политиката му. /БГНЕС