Швейцарка изненада конкуренцията за златото в спускането

Жасмин Флури триумфира изненадващо със световната титла в спускането за жени от шампионата във френския зимен център Мерибел. Швейцарката остави зад себе си на почетната стълбичка Нина Ортлиб от Австрия, а с бронза се окичи сънародничката й и шампионка в дисциплината преди две години в Кортина д'Ампецо Корин Сутер.

Жасмин Флури.

Флури, която има една-единствена победа за Световната купа в кариерата си - на Супер-Г в Санкт Мориц през 2018, ликува със златото с четири стотни пред Ортлиб и с 12 пред Сутер в изключително оспорваното състезание днес. Топ 10 допълниха още австрийките Корнелия Хютер и Мирям Пухнер, словенката Илка Щухец, австрийката Стефани Вениер, германката Кира Вайдле, швейцарката Лара Гут-Берами и норвежката Ранхилд Мовинкел. Една от фаворитките за триумф - София Годжа от Италия, бе дисквалифицирана. Брийзи Джонсън (САЩ) и Ема Айхер (Германия) също не успяха да завършат.

За Флури това бе първа световна титла, след като най-доброто й класиране до момента бе на 12-то място на спускането пред родна публика в Санкт Мориц. Тя сложи край и на серията на Италия при дамите след първите места на Федерика Бриньоне и Марта Басино съответно в алпийската комбинация и супергигантския слалом. Швейцария вече има три медала от Световното в Куршевел и Мерибел след златото на Флури и бронза на Сутер - отличието е отново при жените, след като Уенди Холденер грабна среброто в комбинацията.

За дамите предстои участие в отборния паралелен гигантски слалом във вторник, 14 февруари, а ден по-късно е и паралелният гигантски слалом за жени. До края за тях има гигантски слалом и слалом. /БГНЕС