Швейцария отхвърли разрешението за доставка на оръжие за Украйна

Долната камара на швейцарския парламент гласува против предложение, което щеше да даде специално разрешение за трансфер на произведени в Швейцария оръжия за Украйна.


Гласуването в парламента стана в момент, когато швейцарският президент Ален Берсе се срещна с украинския президент Володимир Зеленски на срещата на върха на Европейската политическа общност в Молдова, където двамата обсъдиха темата за износа на военни материали, предаде АФП.

Националният съвет в Берн гласува с 98-75 гласа срещу парламентарната инициатива, представена от комисия.

Жан-Люк Адор от популистката, дясна Швейцарска народна партия - най-голямата в Националния съвет - заяви в Съвета, че "приемането на тази инициатива означава да се ангажираме с един от главните герои, което е и в самото ѝ заглавие ("Лекс Украйна"). Следователно се нарушава неутралитетът".

Дългогодишната позиция на Швейцария е на добре въоръжен военен неутралитет, а в страната без излаз на море с население от 8,8 млн. души има задължителна военна повинност за мъжете.

Въпросът за традицията на швейцарския неутралитет е горещо обсъждан след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Макар богатата алпийска страна, която не е член на Европейския съюз, да последва примера на блока по отношение на санкциите, насочени срещу Москва, досега тя не проявява толкова голяма гъвкавост по отношение на военния си неутралитет.

Въпреки натиска от страна на Киев и неговите съюзници, Швейцария досега отказваше да разреши на държавите, които притежават оръжия, произведени в Швейцария, да ги реекспортират за Украйна.

До момента тя е отхвърлила изрични искания от страни, включително Германия, Испания и Дания, като се е позовала на своя Закон за военното имущество, който забранява всякакъв реекспорт, ако страната получател е в международен въоръжен конфликт.

На срещата на върха в Молдова Киев и Кишинев настояха пред европейските лидери за по-голяма подкрепа срещу руската агресия.

Берсе заяви в Туитър, че е имал "продуктивна среща със Зеленски относно ситуацията на място, хуманитарната помощ и възстановяването на Швейцария".

Швейцарският национален телевизионен оператор RTS съобщи, че срещата е продължила 25 минути.

Двамата са обсъдили също така блокираните активи, ролята на Швейцария в разминирането и позицията на страната по отношение на реекспорта на оръжия, каза Берсе пред RTS.

"Вярвам, че позицията и ролята на Швейцария са много добре разбрани от украинците", каза Берсе и добави, че е готов да отиде в Украйна по всяко време.

"Ние прилагаме нашия закон. От самото начало показахме, че не сме безразлични към случващото се, а сме твърдо ангажирани заедно с Украйна.

"Днес най-важното е да бъдем единни, да не толерираме това, което се случва в Източна Украйна, и това, че една държава тръгва срещу друга." /БГНЕС