Швейцария ще изпрати десетки трамваи на Украйна

Швейцария като неутрална страна няма да изпраща оръжия на Украйна, но нейното правителство заяви, че десетки пенсионирани трамваи от Берн и Цюрих ще бъдат изпратени в разкъсваната от война страна, предаде АФП.


Единадесет трамвая ще бъдат изпратени в големия западен град Лвов, чието население е нараснало с хора, бягащи от конфликтните зони на юг и изток, се каза в изявление на правителството.

Централният град Виница също ще получи трамваи, които също са в "перфектно работно състояние".

"Превозните средства са в добро състояние и ще могат да се движат още 10-12 години в Украйна", се казва в изявлението, като се добави, че първите трамваи ще бъдат доставени през третото тримесечие на тази година.

"Много хора намериха убежище в Лвов след руската офанзива, а много предприятия също бяха преместени там, изправяйки града пред значителен ръст на населението", се добави в него.

"Пътният трафик съответно се увеличи, поради което допълнителните трамваи са много добре дошли."

Швейцария покрива разходите за доставката на трамваите до Лвов и за обучението на работници за поддръжката им, както и за изграждането на нова трамвайна линия до болница.

Пенсионирани трамваи от Цюрих бяха изпратени за първи път във Виница между 2007 и 2011 г., като още толкова бяха доставени по договор от 2021 г. В рамките на новото споразумение от финансовата столица на Швейцария се изпращат още 31 трамвая.

Освен трамваите от Цюрих във Виница, стари трамваи от Берн все още се експлоатират в Румъния, а бивши трамваи от Базел са в експлоатация в Белград.

Дългогодишната позиция на Швейцария е на добре въоръжен военен неутралитет.

Въпреки че се присъедини към икономическите санкции на Европейския съюз срещу Русия след нахлуването на Москва в Украйна през февруари 2022 г., тя отказа да изпрати въоръжение или да позволи на държавите, които притежават оръжие, произведено в Швейцария, да го реекспортират в Украйна. /БГНЕС