Швеция изпревари Франция и става най-големият нетен износител на електроенергия в Европа

Швеция изпревари Франция като най-голям нетен износител на електроенергия в Европа, като в същото време доставките от френските атомни електроцентрали достигнаха исторически минимум.

Според анализатора на енергийни данни Enappsys Ltd., по-голямата част от електроенергията на Швеция е била изнесена за Финландия и Дания, докато Франция тази година е внесла повече електроенергия, отколкото е изнесла.

Жан-Пол Ареман, директор в Enappsys, заяви, че "проблемите на Франция с ядрената енергетика са довели до изключителна позиция на френския пазар по отношение на нетния внос" и че това се е засилило от високите цени на газа, които са направили по-малко финансово привлекателно за Франция да изнася обичайните количества газ за Европа, което от своя страна "е изтласкало газовите активи извън полезрението на цяла Европа".

Френските атомни електроцентрали са от голямо значение за европейската енергийна система, но продължителните прекъсвания означават, че от 56-те ядрени реактора в страната само около половината са на разположение, което повиши цените до едни от най-високите в региона.

Европа е изправена пред все по-задълбочаваща се енергийна криза, тъй като Франция сега получава големи количества електроенергия от други държави на континента.

Германия и Великобритания увеличиха нетния износ на електроенергия през същия период, а общият нетен износ на Швеция възлиза на 16 тераватчаса през първата половина на 2022 г., което превърна страната в най-големия нетен износител на електроенергия в Европа. /БГНЕС, Анадолска агенция