Швеция не изключва възможността за разполагане на ядрени оръжия на нейна територия

Новият министър-председател на Швеция не отрече възможното разполагане на ядрени оръжия на шведска територия, след като страната стане член на НАТО, което е завой спрямо позицията на предишното правителство.

Министър-председателят Улф Кристерсон, който пое управлението на Швеция преди две седмици, говори в Хелзинки на пресконференция с финландския си колега Сана Марин.

На въпроса дали двете държави биха приели ядрени оръжия на своя територия, Марин отговори: "Не трябва да поставяме никакви предварителни условия... Решихме, че не искаме да затваряме никакви врати за бъдещето".

Кристерсон се съгласи.

"Ще получите абсолютно същия отговор от мен, както и от финландския министър-председател", каза той.

"Съвсем естествено е Швеция и Финландия да действат много съвместно по тези въпроси и да имат абсолютно еднаква формализация. Така че нямам друго намерение, освен да вървя ръка за ръка и в този смисъл с Финландия", каза Кристерсон пред репортери.

Марин и Кристерсон обаче признаха, че резервите могат да бъдат договорени "по-късно".

Шведската социалдемократическа партия, която беше на власт, когато Швеция подаде молбата си за членство през май, заяви, че ще работи за изразяване на "едностранни резерви срещу разполагането на ядрени оръжия и постоянни бази на шведска територия".

Във Финландия вносът, производството, притежаването и детонирането на ядрени експлозиви са забранени със закон.

Скандинавските съседи Дания и Норвегия, които вече са членове на НАТО, са отказали да позволят на чужди държави да установят постоянни военни бази или ядрени оръжия на тяхна територия в мирно време. /БГНЕС, АФП

Хелзинки / Финландия