Швеция обяви кои професии скоро ще изчезнат

Шведският институт за оценка на пазара на труда и образователна политика е провел проучване и е идентифицирал няколко десетки професии, които скоро ще бъдат заменени от изкуствен интелект, пише „Dagens Nyheter“.

Изданието отбелязва, че технологиите с изкуствен интелект постепенно започват да изпълняват все повече функции, което в бъдеще ще доведе до разслояване на обществото по отношение на заплатите в различни сфери на дейност.

Прави впечатление, че технологията може да замени не само неквалифициран персонал, но дори и някои лекари, като рентгенолози, каза Макс Гордън, ортопедичен хирург от болницата в Дандерюд. Изкуственият интелект вече се е научил как да идентифицира различни видове фрактури и в бъдеще ще може да препоръча лечение.

„Изкуственият интелект е в състояние да свърши тази работа незабавно, което ще помогне за намаляване на броя на трудоемките работни места в индустрия, в която в момента имаме недостиг на персонал“, обясни Гордън.

Той уточни, че освен в ортопедията, технологията може да бъде въведена и в области като спешна помощ и гинекология. Ще бъде възможно също така да се намали недостигът на медицински сестри.

Освен това изкуственият интелект ще може да замени хората в няколко десетки други професии. Говорим за такива специалисти като счетоводители, фотомодели, машинни оператори в печатарската индустрия, дървообработване, химическа и металургична промишленост, касиери и продавачи, младши служители в селското стопанство, чистачи, машинисти, монтажници, младши административен персонал, заварчици, строители, агенти , шофьори , горски и пощальони. / БГНЕС