Швеция приема нов закон за борба с тероризма

Шведският парламент трябва да приеме закон за борба с тероризма във вторник. Ако бъде приет, новото законодателство ще влезе в сила на 1 юни, предаде Анадолската агенция.

Според шведските медии новият закон за борба с тероризма ще бъде насочен срещу финансирането, подпомагането и разпространението на терористични групи. Ако законът влезе в сила, пътуването в чужбина с цел присъединяване към или подпомагане на терористична група също ще се наказва.

Турция настоява Стокхолм да предприеме конкретни действия за борба с терористичните групировки ПКК и Терористичната организация на Фетуллах (ФЕТО) - групата, която стои зад осуетения опит за преврат в Турция през 2016 г.

Швеция прие антитерористичен закон през ноември миналата година, надявайки се, че Анкара ще приеме добре кандидатурата на Стокхолм за присъединяване към Алианса на НАТО. Турция твърди, че приетите закони не са били достатъчни и не е направено нищо особено за спиране на дейността на терористичните групи.

Разговорите ще бъдат подновени със среща на ниво външни министри в Брюксел в четвъртък. Стокхолм потвърждава решимостта си да предприеме стъпките, изисквани съгласно тристранния меморандум, подписан през юни от Швеция, Финландия и Турция по време на срещата на върха на НАТО, проведена в Мадрид. /БГНЕС