Швеция удари Полша в края и оглави група Е

Швеция надделя драматично над Полша с 3:2 в последен двубой от група Е на Европейското първенство.

Клаесон реализира победното попадение за Швеция.

На стадион „Крестовски“ в Санкт Петербург скандинавците започнаха вихрено и поведоха още във втората минута чрез Емил Форсберг. До края на първата част не паднаха нови попадения, а след почивката драмата се настани в руския град. Форсберг вкара втория си гол в срещата и трети на първенството, но „Дружина полска“, която се нуждаеше от пълен обрат, за да се класира за осминафиналите, показа харатктер и изравни резултата с два гола на голямата си звезда Роберт Левандовски. Поляците търсеха третото попадение, когато бяха попарени в добавеното време от резервата Виктор Клаесон. Така, Швеция завърши на първа позиция в група Е и ще разбере съперника си на осминафиналите по-късно тази вечер.

В другия двубой, Испания разгроми Словакия с 5:0. На „Ла Картуха“ в Севиля възпитаниците на Луис Енрике наложиха натиск от самото начало и Коке бе фаулиран в наказателното поле от Якуб Хромада.

Зад топката застана Алваро Мората, който обаче пропусна от бялата точка. Това бе шести пропуск от последните девет изпълнения от наказателната линия за „Ла Фурия Роха“ на европейски първенства и втори на това първенство след този на Жерард Морено в мача с Полша. Испания продължи да натиска и закономерно поведе след половин час игра, когато вратарят на словаците Мартин Дубравка си отбеляза нелеп автогол. Той не успя да прецени падащата топка след шута в гредата на Пабло Сарабия и даде преднина на съперника. В добавеното време на първата част Аймерик Лапорт успокои трикратния европейски първенец с второ попадение с глава. След почивката испанците вкараха нови три безответни гола чрез Сарабия и резервата Феран Торес, а Юрай Куцка си отбеляза автогол.

Испанците разбиха Словакия и ще играят с Хърватия на осминафиналите.

Така, въпреки гръмкия успех, Испания остана на второ място в групата си и ще играе с Хърватия в спор за място на четвъртфиналите. Словакия завършва с три точки, но крайно негативна голяма разлика, която няма да позволи на Щефан Таркович и неговите момчета да продължат към елиминациите. Освен Испания - Хърватия, стана ясен и още един осминафинал - Нидерландия - Чехия. /БГНЕС