Швеция най-накрая се присъедини към НАТО

На 7 март Швеция стана 32-ият член на НАТО в сянката на руското нахлуване в Украйна, обръщайки страницата на двувековното неприсъединяване и завършвайки две години на мъчителна дипломация.


Няколко дни след като Унгария последва Турция и стана последният член на НАТО, който подписа договора, Швеция тържествено предаде документите за присъединяване на Съединените щати, водещата сила на трансатлантическия съюз, който обещава обща сигурност за всички.

"Това е важна стъпка, но в същото време и много естествена стъпка", заяви шведският министър-председател Улф Кристерсон в Държавния департамент.

"Това е победа за свободата днес. Швеция направи свободен, демократичен, суверенен и единен избор да се присъедини към НАТО", каза той.

По-късно той направи телевизионно обръщение към нацията от Вашингтон, в което каза на шведите: "Ние сме малка страна, но повече от повечето разбираме значението на големия свят отвъд нашите граници".

Президентът на САЩ Джо Байдън, чийто съперник Доналд Тръмп пренебрегва НАТО като несправедливо обременяващ САЩ заяви, че с Швеция алиансът е по-силен и "по-единен, решителен и динамичен от всякога".

По-късно в четвъртък шведският министър-председател трябваше да присъства на годишната реч За състоянието на Съюза на Байдън, който се бори да убеди Републиканската партия на Тръмп да одобри нова помощ за Украйна.

Държавният секретар Антъни Блинкен заяви, че малцина са очаквали Швеция, както и Финландия, да се присъединят към НАТО преди руският президент Владимир Путин да нареди инвазията в Украйна през февруари 2022 г.

Няма "по-ясен пример от днешния за стратегическия провал, в който се превърна инвазията на Путин в Украйна за Русия", каза Блинкен.

Украинският президент Володимир Зеленски също приветства членството на Швеция, като заяви: "Още една страна в Европа стана по-защитена от руското зло".

Швеция не е участвала във война от времето на Наполеоновите конфликти в началото на XIX век.

Швеция и Финландия, макар и военно обвързани със Съединените щати, и двете членки на Европейския съюз, исторически са избягвали да се присъединяват към НАТО, създадена по време на Студената война, за да се обедини срещу Съветския съюз.

Финландия и Швеция отправиха съвместна кандидатура бързо след нахлуването в Украйна, която безуспешно се опитваше да се присъедини към НАТО - алианс, който съгласно член 5 счита, че нападението срещу един член е нападение срещу всички.

Финландия се присъедини успешно през април 2023 г., но членството на Швеция беше спряно от Турция.

"Добрите неща се случват на тези, които чакат", каза Блинкен, когато получи документите от Швеция. "Някои се съмняваха, че ще стигнем дотук".

Русия се закани да предприеме "контрамерки" във връзка с влизането на Швеция в НАТО, особено ако в страната се разположат войски и средства на алианса.

Очаква се в понеделник в централата на Северноатлантическия алианс в Брюксел да бъде издигнато синьо-жълтото знаме на Швеция.

Други съюзници от НАТО приветстваха разширяването. Британският министър-председател Риши Сунак нарече НАТО "най-успешният отбранителен съюз в историята", а германското външно министерство заяви за Швеция: "Хубаво е да знаем, че сте твърдо на наша страна".

Преди да се съгласи да ратифицира членството, Турция използва влиянието си, за да окаже натиск върху Швеция, известна с либералната си политика за предоставяне на убежище, да се справи с кюрдските бойци, които водят кампания срещу Анкара.

По-късно турският президент Реджеп Тайип Ердоган поиска действия, след като протестиращи, ползващи се от шведските закони за свободата на словото, оскверниха свещената книга на исляма Корана.

Като ясен, макар и неизяснен подсладител, Съединените щати предложиха военни самолети F-16 на Турция, която е изправена пред гнева на американските санкции заради голяма военна покупка от Русия.

През януари администрацията на Байдън одобри закупуването на военни самолети F-16 на стойност 23 млрд. долара за Турция бързо, след като тя ратифицира членството на Швеция.

Същевременно Съединените щати дадоха ход на проекта за по-модерни изтребители F-35 на стойност 8,6 млрд. долара за Гърция, която е член на НАТО и исторически противник на Турция.

Дори и с благословията на Турция, Швеция се сблъска с още едно препятствие, тъй като се нуждаеше от одобрението на последната страна - Унгария, чийто националистически премиер Виктор Орбан често е размахвал пръст на западните съюзници.

Унгарският парламент ратифицира членството на Швеция на 26 февруари. Но при последната спънка Унгария не можа да подпише документа за присъединяване поради кратко отсъствие на предимно церемониалния президентски пост, след като съюзник на Орбан подаде оставка заради помилването на осъден съучастник на насилник на деца./БГНЕС