Швейцарски съд спира временно правилата за тестостерон на ИААФ

Швейцарски съд заяви, че прекратява временно правилата на ИААФ, които задължават спортистите, включително олимпийската шампионка Кастер Семеня, да занижат нивата на тестостерон в телата си, за да участват на дадени състезания.

Семеня продължава борбата срещу ИААФ и новите й правила, свързани с нивата на тестостерон.

Говорителят на Швейцарския федерален трибунал Петер Йоси сподели за АФП, че съдът е постановил „супер-временна заповед“, която възспира въвеждането на промените за тестостеронните нива на ИААФ до следващо изслушване за правилата, одобрени по-рано от Спортния арбитражен съд в Лозана.Благодаря на швейцарските съдии за това решение“, заяви в свое изявление двукратната олимпийска шампионка на 800 м през 2012 и 2016 Семеня от Южна Африка. „Надявам се, че след моята жалба отново ще мога да се състезавам без ограничения“, добави тя. БГНЕС припомня, че новите правила на ИААФ изискват жените да занижат по изкуствен начин количеството тестостерон в телата си, ако искат да участват в състезания и дисциплини над 400 м. Семеня и Южноафриканската лекоатлетическа федерация загубиха своето обжалване срещу правилата в Спортния арбитражен съд.

В разделно решение, арбитражните лица все пак установиха, че правилата са „дискриминационни“. Миналата седмица Семеня обяви своите планове да обжалва решението пред Върховния съд в Швейцария. „Това е важно дело, което ще има фундаментални последици за човешките права на жените спортисти“, сподели адвокатът на Семеня Дороти Шрам. Временното прекратяване, осигурено от съда в Берн, се отнася и до двете жени, които завършиха зад нея на 800 м в Рио – Франсин Нийонсаба от Бурунди и Маргарет Уамбуи от Кения. /БГНЕС