Швьонтек и Мухова в спор за титлата на Ролан Гарос при дамите

Днес ще се изиграе финалът в тазгодишното издание на Откритото първенство на Франция по тенис за жени. Една срещу друга ще се изправят световната номер 1 и действаща шампиона Ига Швьонтек и една от изненадите на турнира Каролин Мухова, а сблъсъкът за трофея е от 16:00 часа българско време.


Швьонтек, която гони трета титла в Париж след 2020 и 2022, влиза като явна фаворитка в мача с чехкинята. 22-годишната полякиня прави безапелационен турнир до момента, като не загуби нито един сет до финала. В първите си три срещи тя върза общо четири „геврека“ на съперничките си, включително впечатляващ успех над китайката Синю Уан с 6-0, 6-0 в трети кръг. На осминафиналите опонентката й Леся Цуренко се отказа в края на първия сет. В четвъртфиналите и полуфиналите Ига се справи последователно с Коко Гоф в повторение на миналогодишния финал и Беатрис Хадад Мая от Бразилия, която се оказа и най-сериозното предизвикателство пред световната номер 1, но в крайна сметка загуби с 2-6, 6-7 (7).

Мухова, която изненада всички с класирането за първи финал в турнирите от Големия шлем, загатна, че няма да бъде лесна противничка още на старта, когато елиминира осмата поставена Мария Сакари. 43-та в света победи след това Надя Подороска от Аржентина, а впоследствие отстрани последователно Ирина-Камелия Бегу, Елина Аванесян и бившата финалистка Анастасия Павлюченкова. На полуфиналите Мухова изигра истински маратон с втората в света Арина Сабаленка и в крайна сметка се пребори за успех със 7-6 (5), 6-7 (5), 7-5 след над три часа и 15 минути игра. В заключителния трети сет чешката тенисистка изоставаше с 2-5 и трябваше да спасява мачбол, но в края триумфира над шампионката от Аустрелиън Оупън.


Швьонтек е с баланс 13-4 във финали в кариерата си, но загуби три от последните шест от октомври насам. Тя няма поражение в спор за титлата на турнир от Шлема, печелейки срещу София Кенин и Гоф в Париж, както и срещу Онс Жабер на Ю Ес Оупън миналата година, при това без загубен сет. От своя страна Мухова се превърна в първата тенисистка извън топ 40 на женския тенис, която достига до финал на Ролан Гарос след Рената Томанова (1976), Йелена Остапенко (2017) и Швьонтек (2020). За нея това ще бъде първо участие на финал в турнир по-висок от категория WTA 250.

Швьонтек и Мухова имат един официален мач помежду си, спечелен от чехкинята. Тя надви полякинята през 2017, когато световната номер 1 беше още на 17 години, в първи кръг на турнира в Прага с 4-6, 6-1, 6-4. Победителката във финала ще си тръгне с чек за 2 300 000 евро, а загубилата – с 1 150 000 евро. /БГНЕС