Швьонтек сломи Мухова за трета титла на Ролан Гарос

Ига Швьонтек триумфира на Откритото първенство на Франция по тенис, след като надви Каролина Мухова с 6-2, 5-7, 6-4 за близо два часа и 50 минути игра. По този начин световната номер 1 защити трофея си от миналата година и ликува с титлата в Париж за трети път в своята кариера.


Началото бе за 22-годишната полякиня, която дръпна с пробив за аванс от 3-0. Постепенно Мухова започна да се отърсва от първоначалното напрежение, което я скова заради дебютното й участие във финал на турнирите от Големия шлем, но вече бе късно за обрат и тя загуби с 2-6. Швьонтек повтори упражнението и на старта на втората част - пробив аванс, и 3-0. Когато всички мислеха, че Ига ще сложи точка на спора съвсем скоро, съперничката й демонстрира борбения си характер, който й спечели място във финала. Мухова изравни играта и резултата, преди да направи нов брейк, след който поведе с 5-4. Сервирайки обаче за вкарване на сблъсъка в трети заключителен сет, тя се огъна и Швьонтек изравни. Световната номер 1 обаче бързо се пропука и след нов пробив, нищо не можеше да я спаси - Мухова реализира третия си сетбол на собствено подаване, а полската й опонентка загуби първия си сет на турнира.

Началото на заключителната част бе за Мухова, която започна с пробив. Швьонтек го върна, но отново се оказа догонваща с брейк при 3-4. До края обаче лидерката при дамите показа, че надпреварата в Париж е една от любимите й, взимайки три поредни безответни гейма, а с това и третата си титла във френската столица след 2020 и 2022. Тя направи само един ас за целия мач, като завърши с по-малко уинъри - 19 срещу 30, но и Мухова направи повече непредизвикани грешки - 38 на 27.

"Благодаря много, ще се опитам да бъда кратка, защото съм много емоционална в момента. Бяха изумителни три седмици тук, бях толкова близо, но и толкова далеч, когато играеш срещу най-добрата - Ига, отново поздравления към теб и екипа ти. Искам да благодаря на абсолютно всички, които участваха в организацията на този турнир. Нямаше да бъда тук, ако не ми бяхте давали цялата си енергия. Благодарности към целия ми екип, чувствам се като победителка, виждайки всички тези хора. Благодаря и на моите родители и приятели, надявам се това да е само началото, ще се завърнем по-силни", каза развълнуваната чехкиня.


"Преди всичко, поздравления за Каролина - откакто играх за първи път, знаех, че ще имам трудни мачове с теб. Изумена съм от твоята вариативност на корта, надявам се да стигнеш още много финали. Поздравления за твоя екип, знам колко са важни те, въпреки че спортът е индивидуален. Ние спечелихме този турнир, беше трудно - сега ще празнуваме. Благодаря и на моето семейство, толкова много хора от Полша дойдоха тук, за да ме подкрепят. Знам, че го казвам всяка година, аз наистина обичам да бъда тук - това е любимото ми място, благодарности към всички организатори. Искам да благодаря на моите спонсори, хората, които ни подкрепяха - надявам се, че следващата година ще бъде още по-добра.

Швьонтек се превърна в първата тенисистка след Жустин Енен през 2007, която защитава трофея си на Ролан Гарос. За нея това бе общо четвърти трофей от Шлема, след като ликува и на Ю Ес Оупън миналата година. Полякинята ще остане номер 1 в световната ранглиста, докато за непоставената Мухова, 43-а в света, предстои изкачване до 16-та позиция. Победителката ще прибере чек за 2 300 000 евро, а загубилата - 1 150 000 евро. /БГНЕС