Си Цзинпин: Няма сблъсък на цивилизации в търговската война САЩ-Китай

Китайският президент Си Цзинпин обяви, че няма "сблъсък" на цивилизации и осъди расовото надмощие като "глупаво" на фона на напрежението със Съединените щати и загрижеността за нарастващата световна сила на Пекин.

Неговите забележки дойдоха, след като високопоставен американски чиновник миналия месец описа съперничеството между Китай и САЩ като "борба с една наистина различна цивилизация и различна идеология“.

Кирон Скинър, директор на политическото планиране в Държавния департамент на САЩ, заяви по време на форум за сигурността, че Китай е първият американски "голям конкурент, който не е от европоидната раса".

„Мисленето, че собствената раса и култура са по-добри и настояването за трансформиране или дори замяна на други цивилизации е глупаво в основата си и катастрофално на практика”, каза Си на церемонията по откриването на Конференцията за диалог на азиатските цивилизации в Пекин.

"Няма сблъсък между различни цивилизации, ние просто трябва да имаме очи за красотата във всички цивилизации", добави той, без да споменава САЩ.

Речта на Си Цзинпин идва по-малко от седмица, след като търговските преговори между Вашингтон и Пекин се влошиха на фона на американските мита на стоки за 300 млрд. долара

В понеделник Китай отвърна с изявление, че ще увеличи тарифите на американските стоки на стойност 60 млрд. долара от 1 юни.

Речта на Си се фокусира и върху насърчаването на междукултурното сътрудничество в региона, като призова останалите азиатски държави да "укрепят културното доверие".

"На основата на блестящите постижения, постигнати от нашите предци, ние... ще се стремим да продължим да пишем нови страници на слава на азиатските цивилизации", каза той. /БГНЕС и АФП