Си Цзинпин откри 24-те Зимни олимпийски игри в Пекин

Президентът на Китай Си Цзинпин обяви 24-те Зимни олимпийски игри в китайската столица Пекин за открити. Градът ще се опита да обърне страницата след подготовката, помрачена от опасения свързани с човешките права, Ковид и воден от САЩ дипломатически бойкот.

С пищна церемония бе даден старт на 24-те Зимни олимпийски игри в Пекин.

Фойерверки избухнаха над „Птичето гнездо“ на същото съоръжение, на което бяха открити и Летните олимпийски игри преди 14 години. Пекин ще бъде първият град в историята, който приема и Летни, и Зимни игри. Си, под чието управление Китай действа по-властно в международен план в сравнение с 2008 година, бе посрещнат с големи овации от социално-дистанцираната публика, носеща предпазни маски. Изпълнената със снежинки за фон откриваща церемония стартира с осем войници, маршируващи с китайския флаг, преди да прозвучи и националният химн из студения въздух над Китай.

"Обявявам 24-те Зимни олимпийски игри за открити“, каза Си, към когото се присъединиха световни лидери, включително президентът на Русия Владимир Путин, като двамата се срещнаха по-рано през деня. Китай и Русия не са в добри взаимоотношения със САЩ напоследък, като Щатите, заедно с Великобритания, Канада и Австралия са сред страните, които поведоха дипломатически бойкот на Игрите заради човешките права в Китай, в частност свързан със съдбата на мюсюлманското малцинство на Уйгурите в Синдзян. Атлетите им все пак ще участват на Игрите, които ще продължат до 20 февруари и ще се проведат в „затворен балон“, направен специално за овладяване на разпространението на Ковид.

Около 1/3 от 90 000-ия капацитет „Птиче гнездо“ бе запълнен, но подобно на други спортни събития на Олимпиадата, билети не бяха продадени на публиката заради пандемията. След като отборите маршируваха в арената, президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах заяви следното: „В нашия крехък свят, където разделение, конфликт и липса на доверие са водещи в момента, ние показваме на света – да, че е възможно да бъдем жестоки съперници, докато същевременно живеем мирно и се уважаваме взаимно“.

Президентът на МОК Томас Бах.

Историческата олимпиада в Пекин вече започна с няколко сесии в смесените двойки на кърлинга в сряда. Общо 2871 спортисти (1581 мъже и 1290 жени) от 91 страни, като Хаити и Саудитска Арабия ще направят своя дебют на Зимни игри. Състезателите ще се борят за разпределението на 109 комплекта медали в 15 различни спорта: алпийски ски, биатлон, ски бягане, ски скокове, северна комбинация, ски свободен стил, сноуборд, бобслей, скелетон, шейни, хокей, фигурно пързаляне, бягане с кънки, шорттрек и кърлинг.

България ще бъде представена от 15 спортисти в Пекин – най-малката ни делегация от 80-те години на миналия век насам. По-рано през деня, скиорът Симеон Деянов отпадна от Игрите поради тежка форма на протичане на коронавирус. В китайската столица ще се представим в 6 спорта, включени в 4 федерации: алпийски ски, биатлон, ски скок, сноуборд, фигурно пързаляне и шейни. Знаменосци на България на церемонията по откриването бяха биатлонистката Мария Здравкова и сноубордистът Радослав Янков.

Мария Здравкова (л) и Радослав Янков (д) бяха знаменосци на България.

Българското участие в Пекин започва на 5 февруари и ще бъде открито от най-добрия ни скачач Владимир Зографски, който стартира с участие в квалификациите на късата шанца в събота сутринта. След това биатлонистите ни ще стартират в смесената щафета на 4х6 км около 11:00 часа българско време, а в ранния следобед Павел Ангелов ще направи първите два манша в спускането с шейни. /БГНЕС