Си Дзинпин приветства "новата ера" във връзките с Централна Азия на срещата на върха

Китайският президент Си Дзинпин приветства "новата ера" във връзките с Централна Азия, давайки началото на среща на върха, на която Пекин се надява да задълбочи отношенията със стратегически важния регион.


В древния китайски град Сиан, историческия източен край на Пътя на коприната, който свързва Китай с Европа през Централна Азия, официален Пекин заяви, че срещата тази седмица е от "важно значение".


В речта си пред лидерите от региона, произнесена на банкета за посрещане в четвъртък вечерта, Си заяви, че укрепването на връзките е "стратегически избор".

"Убеден съм, че с общите ни усилия утрешната среща на върха ще бъде напълно успешна и ще възвести нова ера в отношенията между Китай и Централна Азия", се казва в предварително подготвената реч на Си, съобщава АФП.

"Присъединете се към нас, за да открием светлото бъдеще на сътрудничеството между Китай и Централна Азия", каза той.

Срещата тази седмица е първата по рода си след установяването на официални отношения с тези държави преди 31 години.

Пекин твърди, че търговията с Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан е достигнала 70 млрд. долара през 2022 г. и се е разширила с 22% на годишна база през първото тримесечие на 2023 г.


"Световно икономическо лидерство"

Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев приветства "уникалния обхват" на този проект по време на среща със Си преди срещата на върха.

По време на разговорите в четвъртък Си каза също така на президента на Киргизстан Садир Джапаров, че Китай е "готов да работи с Киргизстан за изграждането на общност на добросъседство, приятелство, споделен просперитет и общо бъдеще".

След това той се срещна с лидерите на Узбекистан, Таджикистан и Туркменистан, като похвали тесните връзки между тях и обеща да разшири икономическия и културния обмен.

"Вашите политики ще осигурят развитието и по-нататъшния просперитет на една модерна социалистическа държава, укрепването на авторитета и глобалното икономическо лидерство на страната в близко бъдеще", заяви пред Си президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев.

Вечерта Си и китайската първа дама Пън Лиюан посрещнаха държавните глави на тържествена церемония, като позираха за групова снимка пред старинна китайска сграда, осветена от червени фенери.

След това десетки танцьори изпълниха музикално шоу, вдъхновено от династията Тан, когато отношенията между Китай и Централна Азия са били считани за много силни.

В петък сутринта ще се проведе медийно събитие, на което се очаква да присъстват и шестимата президенти и на което вероятно ще бъде публикувано съвместно изявление.

Нарастващо влияние

Срещата на върха тази седмица се провежда в момент, когато Пекин се стреми да замени Русия като предпочитан партньор на централноазиатските държави и когато Си се представя като глобален държавник, който иска да разшири влиянието на Китай далеч отвъд границите му.

"Си ще се позиционира като лидер, който може да насърчи глобалното развитие и мира", казва пред АФП Жикун Жу, професор по международни отношения и политически науки в университета "Бъкнел".

Срещата на върха съвпада и със срещата на Г-7 в Хирошима, която вероятно ще се съсредоточи върху усилията за "отблъскване на нарастващото влияние на Китай по света", каза Жу.

"Дипломатическото и стратегическото значение не може да бъде подценявано", каза той. /БГНЕС