Си Дзинпин приветства връзките с Франция

Китайският президент Си Дзинпин приветства връзките с Франция по случай 60-годишнината от установяването на дипломатически отношения, като призова за по-близки отношения между Париж и Пекин в условията на глобално напрежение.


Във видеопослание, отправено на прием в Пекин, Си заяви, че шестте десетилетия дипломатически отношения са допринесли за "световния мир, стабилност и развитие".

"Двете страни трябва неотклонно да развиват двустранните си отношения и да реагират на световната несигурност със стабилността на китайско-френските отношения", каза Си.

Той призова "двете страни съвместно да се застъпват за равнопоставен и подреден многополюсен свят и икономическа глобализация, която е полезна за всички".

През последните години Франция и Китай се стремят да укрепят връзките си, като през ноември 2023г. тогавашният първи дипломат на Париж посети Пекин и заяви, че двете страни трябва да "се стремят да намерят отговори на големите предизвикателства".

Президентът Еманюел Макрон също посети страната през април, като в университет в Южен Китай получи посрещане като рок звезда от тълпа от стотици студенти и фенове./БГНЕС