Си Ен Ен: Израел нанесе удар по Иран

Израел е нанесъл удар на територията на Иран, съобщи американски служител пред Си Ен Ен, което заплашва да задълбочи конфликта в региона.

Целта не е ядрена, казва служителят.

Преди израелския удар в петък (местно време) очакванията на САЩ бяха, че той няма да бъде насочен към граждански или ядрени обекти, заяви друг високопоставен американски служител пред Си Ен Ен.

По-рано американската медия съобщи, че Израел е уведомил САЩ, че отговорът му ще бъде с ограничен обхват. Американското разузнаване предполагаше, че Израел обмисля тесен и ограничен удар вътре в Иран, защото смята, че трябва да отговори с някакво кинетично действие предвид безпрецедентния мащаб на иранската атака.

Обхватът на целите "никога не е бил уточняван, но ядрените и гражданските обекти очевидно не са в тази категория", добави вторият служител.

САЩ призоваха Израел да не отговаря на иранската атака от миналия уикенд, която президентът Джо Байдън в четвъртък нарече "безпрецедентна". САЩ "не са дали зелена светлина" за израелски отговор, каза вторият служител.

Техеран активира системата си за противовъздушна отбрана над няколко града, съобщиха държавните ирански медии, след като официалният телевизионен оператор на страната съобщи, че край централния град Исфахан са били чути експлозии./БГНЕС