Си Ен Ен: Китай с нова марка – "вълча" външна политика

В Пекин има нова марка дипломация, а нейните главни архитекти имат подходящ прякор, който да съответства на техния агресивен стил - те са воини-вълци.

Това е фраза, която сега се използва широко в китайските държавни медии, както и в западните публикации, и миналия уикенд стана ясно, че нейните привърженици имат пълната подкрепа на дипломат №1 на страната.

Изказвайки се на пресконференция в Пекин, министърът на външните работи Ван И заяви, че сега Китай ще отговаря срещу „умишлените обиди“.

"Никога не избираме битка или да тормозим другите. Но имаме принципи. Ще отблъснем всяка умишлена обида, решително ще защитим националната си чест и достойнство и ще опровергаем всички безпочвени клевети с факти", каза Ван в отговор на въпрос от Си Ен Ен.

Но какво е дипломация "воини-вълци", какво означава името и откъде е произлязло?

"Воините-вълци" представляват съвсем различен тип дипломат на известните меки китайски представители от последните няколко десетилетия.

Вместо дълги, многословни изявления, тези китайски служители се насочват към Twitter и други платформи в социалните мрежи, за да атакуват директно при всяка критика към Китай или управляващата комунистическа партия.

„Воин вълк“ всъщност е заглавието на изключително успешна поредица от патриотични екшън филми в Китай, с участието на герои, подобни на Рамбо, които се бият с врагове у дома и в чужбина, за да защитят китайските интереси. Първият филм беше пуснат през 2015 г. и направи над 76 милиона долара (545 милиона юана) в боксофиса.

Поради това бързо се стигна до продължение, което се превърна в най-гпечеливши филм в Китай по времето, когато беше пуснат през 2017 г. „Воин вълк 2“ разказва за отряд войници от Народоосвободителната армия, изпратен в африканска страна за спасяване на китайски цивилни. Етикетът на филма беше: „Въпреки че е на хиляди мили, всеки, който оскърбява Китай, ще плати“.

До сравнение между филмовата поредица и китайските дипломати се стигна през юли 2019 г., когато Джао Лицян, тогава съветник в китайското посолство в Пакистан, започна отвръща остро на правителството на САЩ в Twitter.

В поредица от туитове Джао заяви, че САЩ нямат право да критикуват Китай за нарушаване на човешките права, когато имат проблеми с расизма, неравенството в доходите и насилието с оръжие. Джао твърди, че във Вашингтон има места, където "белите (хората)" никога не отиват.

Това предизвика яростна реакция от страна на съветника по националната сигурност на бившия президент на САЩ Барак Обама Сюзън Райс, която нарече Джао "расистки позор". Но една година по-късно кариерата на Джао процъфтява и той вече е един от тримата високопоставени говорители, които провеждат ежедневни пресконференции на китайското външно министерство.

Не само това, но китайските дипломати по целия свят започнаха да отразяват агресивната тактика на Джао в Twitter, платформа, отдавна забранена в Китай.

Шефът на Джао Хуа Чунинг, генерален директор на управлението поза информация в министерството на външните работи, често се нахвърля върху критиците в профила си в Twitter, който тя отвори едва през октомври 2019 г. и сега се гордее с близо 500 000 последователи.

"Някои политици игнорират основните факти и измислят безброй лъжи и теории на конспирация относно Китай", заяви Хуа на 24 май на фона на влошаващите се отношения между САЩ и Китай по отношение на пандемията на коронавируса.

Китайският посланик в Обединеното кралство Лю Сяомин е друг пламенен "воин вълк", който редовно използва Twitter, за да отвърне на критиците на Пекин в Европа.

Изказвайки се пред държавните медии в понеделник, Лю каза, че терминът "воин вълк" е неразбиране на външната политика на Китай, която според него е "независима външна политика на мир", но добавя, че понякога е необходима силна ръка.

"Където има" вълк ", там има и воин", казва Лю в отговор, публикуван в своя Twitter.

Въпреки коментарите на външния министър Ван и посланика, все още изглежда, че в китайското правителство и държавни медии съществува известно колебание относно това дали да приемат или не напълно термина.

През април държавният "Глобал таймс" публикува история, в която възхвалява китайските дипломати "воини вълци" за приемане на битката със Запада, заявявайки, че това е необходимо, тъй като западните дипломати "прибягват до истерична хулиганска дипломация".

Но един месец по-късно, на 24 май, след коментарите на външния министър Ван, в редакционен коментар вестникът написа, че всъщност САЩ водят външна политика на „воин вълк“. "Етикетирането на китайската дипломация като "воин вълк" е израз на крайна идеология", се казва в публикацията.

Ричард Макгрегър, експерт по Китайската комунистическа партия и старши сътрудник в Института Лоуи, заяви, че в момента в Китай се води остър дебат за това колко агресивна трябва да бъде външната политика на страната.

"Очевидно има разцепление по отношение на това как Китай трябва да провежда дипломацията си. Това може да е само тактически разкол, но в момента изглежда, че "вълците" имат надмощие", каза той. "Не съм сигурен, че това ще продължи."/БГНЕС

……………

Бен Уесткот и Стивън Дзиан , Си Ен Ен.