Си към Де Кроо: Китай иска по-тесни връзки с ЕС

Китай желае да укрепи отношенията си с Европа, заяви президентът Си Дзинпин на среща с белгийския министър-председател Александър Де Кроо в Пекин.


Де Кроо пристигна в Китай, като присъства на откриването на новото белгийско посолство в Пекин и същия ден се срещна с китайския външен министър Ван Йи.

"Китай е готов да работи с Европейския съюз за насърчаване на стабилния напредък в отношенията между Китай и ЕС през новата година", каза Си на Де Кроо, когато двамата мъже се срещнаха в петък в Голямата зала на народа в Пекин, според съобщение на държавната телевизия CCTV.

"В условията на хаотична международна ситуация е необходимо да се изградят повече мостове между Китай и Европа", каза Си и добави, че двете страни трябва "съвместно да насърчават световния мир, стабилност и просперитет".

Пекин и ЕС са основни търговски партньори, но блокът наскоро даде знак за желанието си да намали зависимостта от Китай в областта на технологиите и други области.

ЕС започна разследване на китайските субсидии за местните производители на електромобили след обвинения, че евтините им продукти подбиват цените на европейските конкуренти - твърдения, които Пекин отрича.

А влошаването на връзките между Китай и Запада през последните години породи опасения в Брюксел относно потенциалните уязвимости, породени от ИИ, дезинформацията и сигурността на данните.

Де Кроо написа в Туитър, че се е срещнал и с китайския премиер Ли Цян, за да "обсъдят общите ни предизвикателства, като изменението на климата, защитата на международния ред, основан на правила, или предотвратяването на бъдещи пандемии".

Двамата мъже са разговаряли и за руската инвазия в Украйна, заяви Де Кроо - въпрос, който обтегна връзките между Китай и Европа заради отказа на Пекин да осъди Москва. /БГНЕС