Си пристигна във Франция, Макрон ще го води на Пиренеите

Китайският президент Си Дзинпин пристигна във Франция на държавно посещение, организирано от Еманюел Макрон, който ще обсъди с госта въпроси, вариращи от Украйна до търговията. Пристигането на Си за посещението, отбелязващо 60 години дипломатически отношения между Франция и Китай, беше началото на първото му пътуване до Европа от 2019 г. насам, което ще го посети също така в Сърбия и Унгария. Но изборът на Си на Франция като единствената голяма европейска сила за посещение показва относителната топлина в китайско-френските отношения, откакто Макрон направи държавно посещение в Китай през април 2023 г.

Китайската държавна телевизия CCTV съобщи, че самолетът със Си е кацнал в Париж. Лидерът на еднопартийната комунистическа държава с повече от 1,4 милиарда души, придружен от съпругата си Пън Лиюан, бе посрещнат на парижкото летище Орли от премиера Габриел Атал. Си ще проведе ден на разговори в Париж в понеделник, включително и с лидерката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, последван от държавен банкет, организиран от Макрон.

Преговори в ресторант на президентски приятел

Във вторник Макрон ще заведе Си в планинския район Пиренеи близо до испанската граница. Те ще посетят прохода Турмале, където Макрон е прекарал детството си с баба си и дядо си. Там дългогодишният приятел на Макрон Ерик Абади ще приеме президентите и техните половинки в семейния си ресторант "L" Étape du Berger. Както отбеляза Макрон в интервю, „въпросите, по които има разногласия, се обсъждат по-добре при закрити врати“.

Стабилност на международния ред

Ключов приоритет на Макрон ще бъде да предупреди Си за опасността от подкрепа на Русия в нейната инвазия в Украйна, като западните служители са загрижени, че Москва вече използва китайски технологии за производство на оръжия. Връзките на Пекин с Москва се затоплиха след инвазията и Западът иска преди всичко Китай да не доставя оръжия на Русия. „В наш интерес е да накараме Китай да повлияе на стабилността на международния ред“, каза Макрон в интервю за Economist, публикувано в четвъртък. „Затова трябва да работим с Китай за изграждане на мир“, добави той. Макрон също каза в същото интервю, че Европа трябва да защитава своите „стратегически интереси“ в икономическите си отношения с Китай, обвинявайки Пекин, че не спазва правилата за международна търговия. Но той призна в интервю за вестник La Tribune Dimanche, че европейците "не са единодушни" относно стратегията, която да приемат, тъй като "някои участници все още виждат Китай по същество като пазар на възможности", докато той "изнася масово" за Европа.

Френският президент зарадва китайските държавни медии и разтревожи някои съюзници от ЕС след посещението си през 2023 г., като заяви, че Европа не трябва да бъде въвличана в противопоставяне между Китай и САЩ, особено по отношение на демократичния, самоуправляващ се Тайван. Китай гледа на острова като на част от своя територия и се зарече да го превземе един ден, ако е необходимо със сила. „Най-лошото би било да мислим, че ние, европейците, трябва да бъдем последователи и да се адаптираме към американския ритъм и китайската прекомерна реакция“, каза тогава Макрон, предупреждавайки срещу логиката „блок срещу блок“.

Две основни послания

Правозащитни групи настояват Макрон да повдигне въпроса за правата на човека в преговорите, обвинявайки Китай, че не зачита правата на уйгурското мюсюлманско малцинство и държи десетки журналисти зад решетките. „Президентът Макрон трябва да изясни на Си Дзинпин, че престъпленията на Пекин срещу човечеството имат последствия за отношенията на Китай с Франция“, каза Мая Ванг, изпълняващ длъжността директор за Китай в „Хюман райтс уотч“. Групата каза, че правата на човека в Китай са "сериозно влошени" при управлението на Си. Анализаторите обаче са скептично настроени, че дори с пищното посрещане на червения килим и пътуването до освежаващия планински въздух на над 2000 метра над морското равнище във вторник, Макрон ще може да упражнява голямо влияние над китайския лидер.

Другите две страни, избрани от Си за обиколката му, Сърбия и Унгария, се смятат за едни от най-благосклонните към Москва в Европа. „Двете основни послания от Макрон ще бъдат относно китайската подкрепа за военния капацитет на Русия и китайските изкривяващи пазара практики“, каза Янка Ертел, директор на програмата за Азия към Европейския съвет за външни отношения. „Въпреки това е малко вероятно и двете послания да окажат значително влияние върху поведението на Китай: Си не е на мисия да възстанови връзките, защото от негова гледна точка всичко е наред“. /БГНЕС, АФП