Си Цзинпин: Необходимо е синизиране на религията

Религията в страната трябва да се „синизира” (китаизира) и трябва да се обърне внимание на религиозните дейности около Китайската комунистическа партия. Това заяви президентът на Китай Си Цзинпин, цитиран от „South China Morning Post”.

Китай трябва да поеме курс към синизиране на религията и да се стреми към централизиране на вярващите и духовенството около партията и правителството, подчерта той в речта си пред държавна конференция по въпросите на религията.

Си Цзинпин подчерта, че религиозната дейност трябва да се осъществява в рамките на закона и не бива да се намесва в образователните, съдебните и административните въпроси, както и в обществения живот.

Той подчерта, че духовенството трябва „да самоусъвършенства самообразованието, да проявява самодисциплина и да наблюдава внимателно общностите”.

Западните държави често критикуват Пекин, като го обвиняват в тормоз над религиозни водачи и представители на различни религиозни деноминации. Западните медии засилиха натиска върху Китай, след като през август 2018 г. Управлението на върховния комисар на ООН по правата на човека информира за постъпили данни, които вероятно свидетелстват за нарушаването на правата на мюсюлманите уйгури в Китай. В отговор Пекин заяви, че тези обвинения не отговарят на действителността. /БГНЕС