Сияна Хлебарова: Всички паркове и градини се обработват срещу кърлежи

Стартира обработката за кърлежи и други насекоми на всички обществени зелени площи на територията на Столична община.

„Всички графици за дейностите са публикувани на официалната страница на общината. Обработват се всички паркове, градини, междублокови пространства, транспортни трасета и гробищни паркове“, съобщи за БГНЕС Сияна Хлебарова от „Зелена система“.

Към районните администрации здравните власти са отправили указания да направят предписания на всички частни собственици на терени, намиращи се в близост до обществените площи, създаващи предпоставка за разпространение на кърлежи или комари.

На обработените площи са поставени указателни табели.

„Този сезон е малко по-особен, тъй като обработките стартират по-късно предвид промените в метеорологичните условия. Да, кърлежи има вече. Граждани, които си разхождат домашните любимци по парковете – също има. В тази епидемична обстановка напомняме за този проблем, който е немалък, наред с другите ежедневни проблеми по отношение на общественото здраве“, допълни Цезаринка Илиева от столичното РЗИ.

„Това е една рутинна практика, създадена между здравната инспекция, столична община и фирмите-изпълнителки. Обработките се извършват с препарати, разрешени от Министерство на здравеопазването. От наша страна се контролира оригиналната опаковка на препарата, спазване на разходната норма и концентрация, което е много важно, тъй като това са обработки на открито. Цели се щадене на околната среда, но и постигане на ефект“, допълни още тя.

От РЗИ предупреждават гражданите и гостите на града, че пръскането не постига 100% ефективност и препоръчват на всички да бъдат внимателни при разходки на открито.

„Те целят снижаване на числеността на тези вредители. Нека хората бъдат внимателни, да спазват указанията на фирмите, които поставят на видни места табелите, да спазват карантинния период. Когато са били на открито – на разходка в парка или работа в градината, да извършват оглед на тялото при завръщането си вкъщи. Ако забележат кърлеж, своевременно да бъде премахнат от лекар, за да не предаде някое от редицата заболявания“, посочи още Цезаринка Илиева. /БГНЕС