Сиярто: Унгария няма да приеме повече войски на НАТО на своя територия

Унгария няма да приеме увеличено присъствие на войски на НАТО на своя територия в рамките на маневрите във връзка с кризата в Украйна, заяви външният министър Петер Сиярто пред Евронюз.

Петер Сиярто, министър на външните работи на Унгария

САЩ изпратиха допълнителни войници в Полша и Румъния, а Германия увеличи броя на войниците в Литва. Войски на НАТО вече са разположени в Естония, Латвия и Литва, както и в Полша.

Но Петер Сиярто заяви, че на унгарска земя няма да пристигнат допълнителни войски.

"Не, не сме се съгласявали с това и няма да се съгласим, защото вече имаме войски на НАТО на територията на страната. Унгарската армия и унгарските въоръжени сили са в подходяща форма, за да гарантират сигурността на страната. Така че нямаме нужда от допълнителни войски на територията на Унгария".

Сиярто призова САЩ, Европа и Русия да продължат да разговарят, за да избегнат "най-лошия сценарий" във връзка с кризата в Украйна, като подчерта, че Централна Европа ще бъде най-големият губещ, ако избухне конфликт.

Той заяви, че настоящата криза навява спомени за Студената война и "многото десетилетия, в които страдахме".

"Ето защо не искаме тези времена да се върнат. Искаме, призоваваме международната общност да направи всичко възможно, за да не се върне Студената война, да не се върне дори психологията на Студената война, защото от историята сме го научили, за съжаление много ясно, че винаги, когато има конфликт между Изтока и Запада, страните от Централна Европа губят. А ние не искаме повече да бъдем губещи", каза той. /БГНЕС

Будапеща / Унгария