Сигнали за бомби в училища в София, Бургас и Варна

Анонимни сигнали за бомби са подадени в училищата на София, Бургас и Варна, предаде БГНЕС.

Сигнали за бомби получиха няколко столични училища. Техният брой не се уточнява. На място са изпратени специализирани екипи, които да установят достоверността на сигналите.

След проверката директорите на училищата трябва да преценят дали учебният процес трябва да продължи.

15 бургаски училища прекратиха занятия поради анонимни сигнали за бомби. Те са изпратени като заплашителни, еднотипни имейли, адресирани като „ важно съобщение” от името на Егор Синянский.

В тях пише: „Ние сме от организацията MFUL. Всички човешки същества са гадни същества и копелета, които трябва да бъдат изтребени изцяло. Човешката раса трябва да бъде унищожена. Във всички училища са поставени тротилови заряди. Скоро ще се взривят всички ваши училища в Бургас. Пожелавам ви да умрете” .

От МВР съобщиха, че ръководствата на учебните заведения разполагат с две възможности – или да подпишат протокол за поемане на отговорност, като учебните занятия не се прекратяват и продължават с нормален ритъм или да отменят учебния процес за срок от едно денонощие от констатиране на заплахата.

В някои от училищата подобни заплашителни мейли не са установени и към момента учениците и педагогическият персонал не са евакуирани.

Служителите от ОДМВР – Бургас извършват обстойни проверки в затворените училища за наличието на съмнителни вещи или предмети. В случай, че такива бъдат открити за обезвреждането им ще се включат служители от спец-екип от Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма” към МВР.

Във всички училища във Варна има подадени сигнали за взривни устройства, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Извършва се проверка. /БГНЕС