Сиярто: Орбан и Тръмп ще обсъдят ситуацията в Украйна на среща

Унгарският министър-председател Виктор Орбан ще обсъди установяването на мир в Украйна на среща с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп във Флорида на 8 март, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто. Той заяви, че унгарските власти вярват, че избирането на Тръмп за президент на САЩ ще увеличи шансовете за мирно разрешаване на конфликта.

"И без неговото избиране виждаме много по-малко надежди за мир в обозримо бъдеще в Украйна, отколкото ако той бъде избран. Осъзнаваме, че с тази наша позиция не представляваме мнозинството в Европа. Но въпреки това сме убедени в нея", заяви Сиярто пред РИА Новости.

Според министъра тези, които са се опитвали да "развият събитията на бойното поле", за да подобрят военната ситуация в полза на Украйна, са се провалили. Той обвини съюзниците на Украйна, че протакат бойните действия. Ако Доналд Тръмп беше спечелил изборите през 2020 г., заяви Питър Сиярято, конфликтът в Украйна нямаше да достигне такива размери и ситуацията в Близкия изток щеше да бъде разрешена много по-бързо.

През януари Виктор Орбан подкрепи решението на Доналд Тръмп да се кандидатира на президентските избори в САЩ през 2024 г. Според унгарския премиер консерваторите в Европа и САЩ трябва да се борят заедно, за да "изтръгнат институциите във Вашингтон и Брюксел от ръцете на либералите". Според агенция Блумбърг срещата им във Флорида ще засили безпокойството сред съюзниците на САЩ от евентуалното завръщане на Тръмп на президентския пост./БГНЕС