Сийка Милева: Прокуратурата ще е безкомпромисна към агресията срещу деца

Случаят в Русе е пореден пример за нарастващата агресия в обществото – агресия от деца срещу деца, пред която никой не бива да остава безучастен. Това се казва в изявление на Сийка Милева, говорител на главния прокурор, предаде репортер на БГНЕС.

„Подобни случаи основателно разтърсват обществото и будят недоволство. Притесненията на родителите, че децата им и утре може да бъдат нападнати и бити на улицата, в парка, в училище, са знак, че държавата трябва да поеме своята отговорност.

Главният прокурор вече каза, че прокуратурата ще направи възможното и невъзможното, за да има справедливост. Няма да отстъпим от това обещание. Извършителят на нападенията в Русе вече е установен и задържан и ще му бъдат повдигнати обвинения за деянията, които е извършил“, подчерта Сийка Милева.

Повод за нейния коментар е побоят нанесен на непълнолетния Иво Бонев в Русе. Кадри от побоя, извършен от Джан Махмуд, бяха разпространени в социалните мрежи тези дни. На видеото се вижда как Махмуд бие и унижава Иво Бонев, който не проявява никаква агресия. Инцидентът се е случил през април, но видеото е публикувано едва сега.

Сийка Милева отбеляза, че този инцидент е поредният пример за това, за което прокуратурата предупреждава от много време - престъпността нараства, институциите вървят след събитията, напрежението в обществото расте.

„Чувството за безнаказаност стана модел на поведение. Виждаме го в Русе, в Монтана, в Перник, за съжаление в градове из цялата страна. Прокуратурата ще бъде безкомпромисна към всеки, който се чувства недосегаем, проявява наглост, арогантност и неуважение към правилата в обществото“, заяви говорителят на главния прокурор и добави: „Вече не живеем в „мутренските“ времена – времена на саморазправа, а в правова държава“.

Сийка Милева подчерта, че прокуратурата е последната останала преграда пред престъпността и няма да прави компромиси в търсенето на наказателна отговорност и справедливост.

„Място за апатия и примирение няма. Ние сме длъжници на младото поколение за нихилизма към тяхното правно възпитание. Ниската правната култура прави младите хора неподготвени за съвременните предизвикателствата и затова прокуратурата прекрачи прага на българското училище и започна образователна правна кампания. Призоваваме и другите институции да се включат в инициативата“ , каза говорителят на главния прокурор. /БГНЕС