Гръмотевични бури и силни дъждове удариха България

Проливни дъждове и гръмотевични бури се извиха на много места в Западна България, където е обявен жълт код, предаде репортер на БГНЕС.

В следобедните часове гръмотевична буря се изви над столицата. Силен гръм проехтя в София малко след 18.00 часа. Той беше толкова силен, че накара прозорците на сградите в центъра на се разтреперят, а алармите на колите да се включат. Той беше последван от серия по-слаби гърмежи. Гърмежът се почувства като земетресение. Лошото време в столицата ще продължи и през нощта срещу Великден.

Гръмотевичната буря стана причина за пренасочването на два полета на нискотарифни компании. Наложи се те да се приземят във Варна, а не в София. Два столични квартала - „Орландовци“ и „Бенковски“ – нямаха ток.

Проблем с електричеството имаше и в Южна България, където без ток останаха десетина села в Смолянско и Бургаско.

На Велика събота времето в цялата страна е нестабилно. На много места валят проливни дъждове, придружени с градушки. Ледените късове паднаха в Благоевград, Белоградчик и Видинско.

Сериозна буря се разрази в Плевен, където градът беше залят от проливния дъжд.

В Кюстендил бурята стана причина за падане на дървета. Нанесени са само материални щети и няма пострадали хора.

До полунощ се очакват интензивни валежи в Западна България, придружени с гръмотевични бури.

Министерството на вътрешните работи предприе редица превантивни дейности, свързани с динамична метереологична прогноза. От ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ бяха изпратени предупреждения и указания за предприемане на мерки до областните управители и кметовете на общини. Подобни указания са разпратени до всички структури на вътрешното министерство, като е създадена необходимата организация за повишаване на готовността на всички структури на ГДПБЗН за оказване на съдействие на местната власт, при необходимост. Дадени са необходимите указания за наблюдение на критичните точки от пътната и водна инфраструктура и за осигуряване на непрекъсната информация за тяхното състояние.

Над България преминава студен атмосферен фронт, който се движи в посока на изток. През цялата следваща седмица се очаква времето да остане нестабилно с чести превалявания на дъждове. /БГНЕС