Силни бегачи от чужбина идват за Маратона на София

Традиционният Маратон на София ще се проведе следващата неделя, 11 октомври с участието на около 2400 състезатели, включително и няколко елитни чужди бегачи с много силни резултати, съобщиха организаторите на надпреварата на пресконференция днес, предаде репортер на БГНЕС.

Елен Герджиков и Анатоли Илиев.

Заради пандемията от коронавирус тази година няма да се проведе масовия старт на 3 километра, а стартовете на 42, 21 и 10 километра ще бъдат през половин час, за да не бъдат състезателите твърде нагъсто по време на бягането. "Всички, които са замесени, заслужават адмирации, защото в такава трудна година София ще има своя маратон. Ще бъдат положени всички противоепидемични мерки, на първо място тази година няма да има масова дистанция, а само трите дистанции - 42, 21 и 10 километра. На второ място навсякъде по трасето на много места ще има осигурени дезинфектанти и всички други мерки, които се препоръчват от здравните власти, ще бъдат спазени. Това, което всяка година казваме, е, че ще има известни затруднения в придвижването в деня на маратона, каквито има при всеки маратон. На 11 октомври ще бъде забранено движението на автомобили в рамките на маршрута на маратона. Нашата молба е за толерантност от страна на шофьорите, всеки голям и модерен град в света, който претендира да има отношение към своите граждани, да има отношения към спорта, има своя маратон, и София също. Това е по-скоро престиж за нашия град", коментира председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

Атанас Илиев, който участва в организацията на събитието вече 30 години, изтъкна, че тази година се очакват силни резултати. "Тъй като състезателите няма да надвишат повече от тази бройка от 2400-2500 човека, сме се погрижили е качеството на маратона и на бягащите да имат възможност да дадат едни по-добри постижения, тъй като те зависят много и от времето. Така че са поканени елитни бегачи, които при жените да бягат в рамките на 2:30-2:40, както и групата от кенийци, етиопци и мароканци при мъжете, които също са с много добри постижения в рамките на 2:12-2:15", сподели той.

"Точно информация за времето още няма, въпреки че 10-дневката показва, че времето ще бъде хубаво, в рамките на 26-27 градуса, което е напълно приемливо за бегачите. Наградният фонд е 60 хиляди лева, плюс-минус 1-2 хиляди лева, защото ние даваме и бонуси за тези рекорди, които очакваме да паднат тази година, тъй като бегачите, които сме поканили наистина са с много добри постижения. Придържаме се към този награден фонд вече трета година, така че ако искаме наистина да идват класни бегачи и да има развитие маратона, това е част от цялата игра.", допълни Илиев. Той каза още, че маратонът на Варна е отложен за 7 ноември и там ще бъдат раздадени големите джакпоти, които веригата маратони в България раздава от три години.

Даниел Дуков даде повече информация за най-силните бегачи, които се очакват в София. "Много маратони отпаднаха, за които елитните бегачи се готвят целогодишно и нашият маратон остана малка ниша, в която те могат да се реализират. Имахме големи трудности да селектираме маратонци за нашия маратон, имаше много желаещи, но ние нямахме възможност да поканим всички. Поради тази причина сме селектирали по нашите възможности доста добри атлети, с една класа по-добри от миналата година. По класацията на ИААФ те са с бронзов и сребърен етикет", каза той.

Дуков разкри, че при мъжете ще има участник с изключително силно лично постижение - Дънкан Койч от Кения с 2 часа и 4 минути, както и още един състезател с време под 2:10. При жените ще има бегачки от Кения, Япония и Европа с резултати 2:27-2:28. /БГНЕС