Силно неравенство в Европа при достъпа до контрацепция

Според нов доклад, достъпът до противозачатъчни средства и други форми на контрацепция в Европа остава забележимо неравномерен, предаде Euronews.

Така нареченият Атлас на европейската политика в областта на контрацепцията установи, че има да се свърши още много работа, за да се помогне на семействата да имат деца по планиран и премерен начин.

Изпълнителният директор на Европейския парламентарен форум за сексуални и репродуктивни права (ЕПФ) Нийл Дата заяви, че в 46-те изследвани държави само "57% от жените в Европа използват съвременни контрацептивни средства".

Той добави, че малко над една трета от бременностите в Европа са неочаквани - но не непременно нежелани - което "представлява най-ниският процент в света".

Въпреки това в 27-те страни от ЕС достъпът до контрацептивни средства, консултации и онлайн информация се различава значително.

Франция и Белгия имат най-високи нива на използване на противозачатъчни средства, а най-ниски са те в Полша и Унгария.

Дата заяви, че правителствата трябва да се уверят, че контрацепцията се покрива от националните здравни системи, както и да имат специални младежки програми, насочени към този въпрос.

"Много млади хора може да имат семейни планове, но не и за следващите няколко години. Така че за тях може да са по-подходящи някои видове контрацепция, които са с продължително действие и обратими, отколкото някои други, които изискват ежедневно напомняне, като например противозачатъчните таблетки", каза той.

По-малко от половината от изследваните държави включват в националните си здравни системи възможността да покриват изцяло или частично разходите за противозачатъчни средства, включително по-скъпите видове като инжекции, вътрематочни средства и импланти.

Софи Ин'т Велд, член на неформалната група, известна като "Евродепутати за сексуални и репродуктивни права", заяви пред Euronews, че Брюксел не е бил достатъчно активен по този въпрос.

"Проблемът е, че Европейската комисия винаги е била изключително плаха и неохотна, не смее да "отиде там", защото смята, че това е твърде политическо", обясни тя.

"Има [европейски] кампании за рака, затлъстяването, Алцхаймер... защо не и за контрацептивите и семейното планиране? Защото това е част от политиката в областта на общественото здраве." /БГНЕС