Силно земетресение от 7,3 по Рихтер разтърси Индонезия

Силно земетресение от 7,3 по Рихтер разтърси източната част на Индонезия. Земетресението е станало около 3:20 часа по Гринуич.

Огнището на труса е на дълбочина от 76 километра, а епицентърът е в морето Флорес, на 115 километра от град Маумере.

Вторичен трус с магнитуд 5. 6 по Рихтер е регистриран в град Ларантука.

Земетресението принуди жителите да бягат в масова паника от сградите. Предупреждение за цунами беше издадено, но после отменено, пише АФП.

Засега няма данни за жертви или значителни материални щети в районите, където е усетено земетресението, но властите призоваха за повишено внимание.

Няма щети по сградите, които са били най-близо до епицентъра на труса.

Първите снимки от засегнатия регион показват как индонезийци бягат от домовете си, както и задръстванията с мотоциклети и други превозни средствапо улиците.

"Гледах телефона си, когато земетресението удари. Усетих го за 30 секунди. Беше силно", каза Алуан, жител на Бютън, в югоизточната част на остров Селебес.

Базираният в Хонолулу Тихоокеански център за предупреждение за цунами обяви, че вече няма риск от цунами. Първоначално той предупреди за опасни вълни по бреговете, разположени в радиус от 1000 км около епицентъра.

Плитките земетресения са склонни да причинят повече щети от дълбоките.

Индонезия редовно се сблъсква със земетресения и вулканични изригвания поради местоположението си в тихоокеанския „огнен пръстен“, където се срещат тектонските плочи.

Архипелагът остава белязан от земетресението от 26 декември 2004 г. с магнитуд от 9,1 по Рихтер край бреговете на Суматра, което причини гигантско цунами и доведе до смъртта на 220 000 души в региона, включително около 170 000 индонезийци.

През 2018 г. остров Ломбок и съседният остров Сумбава бяха засегнати от силно земетресение, при което загинаха над 550 души. Същата година земетресение с магнитуд 7,5 по Рихтер предизвика цунами, което удари Палу, на остров Сулавеси, причинявайки смъртта или изчезването на 4300 души.

През януари около 100 души загинаха при земетресение с магнитуд 6,2 на остров Селебес, което събори много сгради в крайбрежния град Мамуджу./БГНЕС