Силвия Георгиева, НСОРБ: Няма риск училищата и детските градини да останат без отопление

Към момента няма риск училищата и детските градини да останат без отопление. Това каза пред БГНЕС Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

По думите й липсата на риск за отоплението на общинските учебни заведения се дължи на факта, че общините оптимизират всички останали разходи. "Така ще покрият разходите за ръста на цените на енергоносителите. В допълнение водим много конструктивни към момента разговори с Министерство на финансите относно рамката на бюджет 2022 г. Оптимисти сме, че държавните субсидии през бюджет 2022 ще ни помогнат да дресираме ръста на цените на енергоносителите и на строителните материали", подчерта още Силвия Георгиева.

Силвия Георгиева обясни, че някои от общините вече са започнали да правят режим на уличното осветление, тъй като не могат да се справят с плащането на декемврийските сметки. "Точна бройка не мога да ви дам, тъй като ситуацията е динамична, но сме длъжни да сигнализираме, че има такъв проблем. Като цифри на макрониво, които ние сме смятали, разходите за улично осветление от 52 млн. лв., ще бъдат около 200 млн. лв. тази година, което е един доста сериозен ръст", коментира още тя.

Георгиева посочи, че забавянето на приемането на държавния бюджет ще се отрази и на приемането на общинските бюджети.

"Ако държавният бюджет бъде приет до края на месец февруари и обнародван в държавен вестник, реалистичният най-ранен срок за приемане на общинските бюджети, е последната седмица на месец март", прогнозира изпълнителният директор на НСОРБ.

Силвия Георгиева коментира и темата със съкращението на кадрите в общинските администрации и обърна внимание, че общините имат точно 800 задължения, вменени им с около 150 закона.

"В нашата администрация трябва да има хора за всичко, за всички видове национални политики. Всичко това ние вършим с около 25 хил. служители общо на макрониво за всичките 265 общини. Ние отдавна сме ги оптимизирали нашите администрации. Те сами се оптимизират, тъй като много трудно намираме хора за работа, които да са квалифицирани и с добра експертиза в нашата администрация. Не се разпознаваме като администрации, които още трябва да намаляват щатовете. Нашите щатове са малки. Ние сме от страната на администрациите, които търсят хора и не могат да намерят", добави Георгиева. /БГНЕС