Симънс няма да участва на Световното в Китай

Надеждите на Австралия за първа световна титла понесоха удар, след като Бен Симънс отказа участие на шампионата в Китай, за да се подготви за предстоящия сезон в НБА. Симънс, който подписа максимален контракт с Филаделфия 76-ърс във вторник, заяви, че е взел „трудното“ решение да пропусне Световното от 31 август до 15 септември след консултация със своите представители.

Симънс пропуска Световното, за да се концентрира върху предстоящия сезон в НБА.

„Изключително развълнуван съм от таланта, с който разполагаме, особено наближавайки 2020, когато ще имам честта и привилегията да представям страната си на най-голямата спортна сцена на Олимпиадата в Токио“, сподели 22-годишният баскетболист в свое изявление. „В крайна сметка, решихме, че ще бъде най-добре за мен да използвам времето си през септември, за да се завърна във Филаделфия и да се запозная с новите си съотборници, като се подготвя и за новия сезон“, добави той. Изявлението на родения в Мелбърн Симънс дойде часове, след като Филаделфия потвърди, че е преподписал с отбора до 2024/2025 – сделка на стойност 170 млн. долара, най-скъпата за австралийски спортист. Избран под номер 1 в НБА Драфта през 2016, гардът се подобри в своите показатели до средно по 16.9 точки, 8.8 борби и 7.7 асистенции, за да попадне за първи път в „Мача на звездите“ в своя втори сезон.

Членът на „Залата на славата“ Оскар Робъртсън е единственият играч в историята на НБА, който има подобни показатели в първите си два сезона в лигата. Дори без Симънс, австралийският тим ще бъде един от силните в Китай при наличието на играчи от НБА като Андрю Богът, Джон Ингълс, Пати Милс, Арън Бейнс и Матю Делаведова. Симънс обяви, че ще играе в контролите преди Световното със САЩ и Канада съответно в Пърт и Мелбърн следващия месец. „Озитата“ попаднаха в група H заедно с отборите на Канада, Сенегал и Литва. Първият двубой за тима на първенството е срещу Канада на 1 септември в Донгуан. /БГНЕС