Симеон Иванов: Можем да преобърнем демографската криза, следващите 10 г. са ключови

България може да преобърне негативните демографски тенденции, но затова трябва да бъдат предприети спешни мерки през следващите 5-10 години. Това заяви в интервю за БГНЕС политическият анализатор Симеон Иванов, който е доброволец в неправителствената организация Движение за национална кауза по-известна с абревиатурата си ДНК.

Според него живеем в динамичен свят, в който промените се случват много бързо. „Много често определени събития променят хода на нашето развитие. Според по-оптимистично настроените демографи 5-10 години могат да преобърнат ситуацията. Но по-реалистично настроените смятат, че следващите 5-10 години ще са ключовите. Ако през това време не вземем определени мерки и не задвижим колелото на демографията, тогава няма да има връщане назад“, заяви анализаторът.

ДНК, което си е поставило за цел борбата с негативните демографски тенденции, в момента изготвя набор от мерки, които да предложи на обществено обсъждане, след което те ще бъдат внесени в съответните институции.

„Мерките са в няколко сектора. Фискалните са насочени както към младите българи в страната, така и към нашите общности в чужбина. Целта е първите да останат в страната, а вторите – да се завърнат. Имаме мерки, които са насочени към нашите диаспори, по-конкретно за бесарабските, македонските българи и нашите сънародници от Западните покрайнини“, обясни Симеон Иванов.

Другото направление е раждаемостта, което е и лайтмотив в кампанията "Направи го сега" на ДНК.

Предлагаме както промяна на еднократната помощ, която получават родителите при раждането на дете, така и промени свързани с данъчните облекчения. Ще предложим преразглеждане на детските надбавки. Поставяме си за цел подобряване на средата за отглеждане на деца. Всички тези неща искаме да бъдат много добре обсъдени със съответните институции и с всички заинтересовани страни“, каза експертът и добави, че в момента се провеждат срещи с организации и институции.

Симеон Иванов обясни, че ДНК са направили обстойно проучване на демографските политики, стратегии и мерки по света. Те са почерпили от опита на три европейски държави, които много активно работят по въпроса – Италия, Унгария и Полша.

„За съжаление, Европа не се справя достатъчно добре с демографските проблеми, но те са твърде трудни за контролиране. Това е дълъг процес. Страните, които в момента имат едно добро демографско ниво, са започнали още през 60-те и 70-те години на миналия век да водят определени политики. Някои от тях дават плодове сега, а други – не. В основата на нещата, които ще предложим, ще бъдат доказани практики, които са издържани от икономическа и друга гледна точка“, обобщи Иванов. /БГНЕС