Симеон Сакскобургготски: София и Атина допринасят за хармонията на Балканите, Договорът от Преспа е плюс

Добрите отношения между България и Гърция допринасят за хармонията в региона. Това заяви бившият министър-председател /2001-2005 г./ и цар на България /1943-1946 г./ Симеон Сакскобургготски в интервю за гръцкия сайт „Инкорект“.

„В интерес и на двете страни е да имат добри отношения. Както споменах, докато бях в Атина наскоро, забелязах, че връзките между нашите две страни са се увеличили и са укрепнали. Това допринася за хармонията в региона с икономически ползи за хората“, заяви Симеон Сакскобургготски.

Той коментира Договора от Преспа, който беше сключен през юни миналата година от премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас. Споразумението разреши дългогодишния спор между Скопие и Атина за името на Македония и заедно с подписания година по-рано Договор с България за добросъседство и приятелство отвори пътя за евроатлантическа интеграция на Македония.

„Вярвам, че всяко споразумение само по себе си винаги е плюс. Стига да бъде свободно прието от подписалите, а не наложено от “Диктата на великите сили”. Договорите и споразуменията трябва да се прилагат на практика и евентуално да бъдат подобрени, ако е необходимо“, подчерта Симеон Сакскобургготски. /БГНЕС