Симеон Сакскобургготски: Кралица Елизабет II ще продължи да служи за пример завинаги

Всеобщата скръб, на която сме свидетели, доказва, че никой в историята не е имал такова положително влияние върху толкова много хора. Това се казва в писмо на бившия министър-председател и цар на България Симеон Сакскобургготски изпратено до крал Чарлз III по повод на койнчината на неговата майка кралица Елизабет II.

"Напълно съкрушен съм. Надявахме се, че Вашата любима майка ще продължи да служи за пример за всички ни завинаги", се казва в писмото.

"Всеобщата скръб, на която сме свидетели, доказва, че никой в историята не е имал такова положително влияние върху толкова много хора. Нейната вяра и непоклатимото й чувство за дълг в продължение на три поколения, са изключителни! Винаги ще бъда благодарен за Нейния вдъхновяващ пример на Монарх, който служи на народа си до последния си ден! Пътеводна светлина, която неотменно и уверено водеше в правилната посока", пише Симеон Сакскобургготски.

Той поднася дълбоки съболезнования на семейството на крал Чарлз III.

Симеон Сакскобургготски и кралица Елизабет II са представители на Сакскобургготската династия, която е най-могъщата аристократична фамилия през XIX и XX век. През този период нейните представители управляват Великобритания, Белгия, Португалия и България. Днес са на власт само в първите две.

Симеон Сакскобургготски е четвърти братовчед на бащата на Елизабет крал Джордж VI, който управлява страната от 1936 до 1952 г. и се ползва с голяма уважение заради извоюваната победа по време на Втората световна война.

Във Великобритания династията се нарича Уиндзорска. Прекръстването става по време на Първата световна война на фона на вълната от антигерманизъм. Заедно с тях се прекръства и фамилията Батенберг. Двама от братята на българския княз Александър са женени за дъщеря и внучка на кралица Виктория. Те приемат фамилията Маунтбатън. От тази фамилия по майчина линия е принц Филип, съпругът на кралица Елизабет II, който почина преди малко повече от година. /БГНЕС