Симеон Сакскобургготски: Отношението към природата е семейна марка

Отношението към природата, горите и парковете е запазена марка на Сакскобургготската династия не само в България, но и навсякъде в Европа, където българските царе са имали родови имения. Това заяви пред БГНЕС бившият министър-председател /2001-2005 г./ и цар на България /1943-1946 г./ Симеон Сакскобургготски.

В парка на двореца „Врана“ той засади хартиено дърво. На церемонията по засаждането присъства посланикът на Словакия Н.Пр. Мануел Корчек.

Хартиеното дърво е дар от музея на замъка „Свети Антон“, който се намира в Словакия. Замъкът е бил собственост на фамилия Сакскобурггота и Кохари, от която произхождат и българската царе. В „Свети Антон“ често е отсядал цар Фердинанд /1887-1918 г./ и там има цял кът посветен на него.

„В парка и горите на замъка „Свети Антон“ се вижда присъствието и следите, които цар Фердинанд е оставил. Бих казал, че това си е семейна марка“, каза Симеон Сакскобургготски.

Той сподели, че са спрели на хартиеното дърво, защото такъв вид не се среща в парка „Врана“ и са избрали най-подходящото място, където да бъде засадено.

“Свети Антон“ е прекрасен музей. Там посадихме липа. Идеята на посланика и директора на музея да посадим дърво тук е на реципрочна основа“, заяви Симеон Сакскобургготски.

Посланикът на Словакия у нас Негово превъзходителство Мануел Корчек разказа, че в замъка „Свети Антон“ има няколко сбирки, които документират дейността на цар Фердинанд като ботаник. „Това е част и от българската история, която се намира на наша територия“, каза дипломатът.

Той припомни, че през миналата година са е отбелязало 100 години от установяването на дипломатически връзки между България и Чехословакия. „Пожелавам на дървото и на нашите отношения да растат и да стават по-силни“, заяви посланик Корчек. /БГНЕС