"Синята тетрадка": из архива на Иван Михайлов

"СИНЯТА ТЕТРАДКА И ОЩЕ... Из архива на Иван Михайлов, вожда на ВМРО, последния от великите революционери" е нова книга на Цанко Серафимов, издание на издателство "Орбел", предаде репортер на БГНЕС.

Читателите за пръв път ще се запознаят с документи и свидетелства от архива на Иван Михайлов, съхраняван в Рим. Публикуваните материали и коментарите на автора доизграждат неговия образ на човек и революционер от голям мащаб.

От написаното от ръката му научаваме за разговорите му с Тодор Александров, за истината за Дъбнишките събития през 1925 г., когато комунистическите леви елементи в македонското движение се опитват да ликвидират базите на ВМРО в Пиринска Македония и да подчинят Организацията на Коминтерна, за т. н. "македонски убийства", прекратени след тайна среща на Иван Михайлов с министър-председателя на България Никола Мушанов, за непозната кореспонденция на вожда на ВМРО с проф. Ал. Цанков, когато той е в изгнание в Аржентина, за съпричастността на висши хърватски духовници във Ватикана към македонската борба, за грижата на Иван Михайлов към отървалите се от титовите концлагери емигранти от Македония, потърсили спасение на Запад, за завещанието на съпругата му героинята Менча Кърничева...

Цанко Серафимов

Във втората част на книгата са поместени интервюта на Цанко Серафимов пред някои медии на теми: "Иван Михайлов - познатият непознат", "Борбата за запазването на българската идентичност във Вардарска и в Егейска Македония", "Македония - един прочит на историята на страдалната земя", "Данаил Крапчев - журналист номер едно на ХХ век", за книгата на Асен Аврамов "Пет кървави изповеди. Българи от Пиринска Македония в капана на югославската УДБА", за романа му "Баничанската Света Богородица".

Третата част съдържа негови реакции по болезнени моменти от българската история, отнасящи за Македония, както и за литературни творби на известни автори от съседни страни, които са включени в български учебници, а всъщност тези писатели проповядват шовинистичните доктрини на своите правителства, насочени срещу българите. Цанко Серафимов полемизира и за неизживения македонизъм на някои български учени, които служеха не на науката, а на Коминтерна и Българската номунистическа партия, както и за щетите които нанасят върху единството на българската емиграция от Македония в САШ и Канада инфилтрирани от комунистическата власт в САЩ мними "изменници на родината" и "невъзвращенци". /БГНЕС