Синдикат “Защита” отново на протест, искат повече средства за ЦСМП

Национален синдикат "Защита" подновява протестите. От 30.08. откриват палатков лагер пред Министерски съвет и Министерство на здравеопазването. Това съобщиха от синдикалната организация.


“Предвид факта, че към настоящия момент не са разпределени справедливо допълнителните средства, отпуснати от Парламента, за увеличение на заплатите на заетите в ЦСМП, а същевременно разбираме от медиите, че министър Хинков развива друга дейност, от сряда – 30.08.2023г. подновяваме протестите с откриване на палаткови лагери пред Министерски съвет и пред Министерство на здравеопазването”, казват от Националния синдикат “Защита”.

От “Защита” припомнят, че в тяхно писмо са настояли МС да предприеме спешни действия. “Да не бъде допуснато крайно несправедливото и обидно недооценяване на труда на заетите в Спешните центрове, което прие така наречения Отраслов съвет в отрасъл “Здравеопазване", а именно да бъде дадено на всички по равно увеличение от 22%. Със същото писмо поискахме да бъде проведена среща с Вас до 31.08.2023г. За съжаление нито получихме отговор от Ваша страна, нито видяхме действие” казват от Национален синдикат “Защита”. Те подчертаха и, че от сайта става ясно как министърът на здравеопазването - проф.Хинков, е взел солиден подкуп в размер на 300 000 от настоящия Изпълнителен директор на СБАЛАГ „Майчин Дом" - проф.Иван Костов. “Ако това отговаря на истината, би било сериозно престъпление и нарушение на българското законодателство от страна на министър на здравеопазването, на каквото досега не сме ставали свидетели в последните 34 години демокрация. Настояваме да започне незабавно разследване на изложеното в статията, незабавно да бъде сезирана Прокуратурата на Република България, както и за незабавно отстраняване от поста на министър Хинков. Заявяваме, че ако не бъде взето окончателно решение за справедливо разпределение на средствата, които бяха отпуснати допълнително за Центровете по спешна медицинска помощ и до сряда не бъде отстранен от поста министър Хинков, от 30.08.2023г. се подновяват протестите в цялата страна с искане за оставката”, пишат в писмото си синдикатите. /БГНЕС